27 Nisan 2024 Cumartesi

Zafer Mahallesi'nde kadın şenliği: Birbirimizin sesi olalım

Zafer Mahallesi'nde kadın şenliğinde yan yana gelen kadınlar, yerel seçimlere giderken mahallelerdeki kadınlar olarak yaşadıkları ortak sorunları tartıştı ve kadın dayanışmasının önemini vurguladı.

İstanbul'un Bahçelievler ilçesine bağlı Yenibosna'da bulunan Zafer Mahallesi'nde kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken kadın şenliğinde yan yana geldi. Zafer Mahallesi Kadın Yaşam Ağı tarafından düzenlenen etkinliğe, muhtar adayı Canan Gündoğdu ve çok sayıda kadın katıldı.

'YAN YANA OLURSAK ÇÖZEMEYECEĞİMİZ SORUN YOK'
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Leyla Can, Zafer Mahallesi Kadın Yaşam Ağı'nı kurma amaçlarının kadınlar olarak yan yana gelip birlikte hareket edebilmek olduğunu ifade etti. Can, "Beraber birbirimizi güçlendirmek istiyoruz. Çünkü biz kadınlar hem iş hayatında, hem de evlerimizde en çok zorlukla karşılaşan kesimlerden biriyiz ve biz kadınlar bu sorunlarımızı birlikte çözeceğimize inanıyoruz. Yan yana olursak çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok. O yüzden 8 Mart'ta giderken böyle bir şenlik düzenlemek istedik" ifadelerini kullandı.

GÜNDOĞDU: BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ
Ardından söz alan muhtar adayı Canan Gündoğdu, Zafer Mahallesi'nin ülkenin en büyük mahallelerinden biri olduğuna ve pek çok kentten göç aldığına dikkat çekerek, amaçlarının mahallede yaşayan herkese dokunmak olduğunu ifade etti. İhtiyaç sahipleri, kadınlar, çocuklar, engelliler için sosyal belediyeciliği hayata geçireceklerinin altını çizen Gündoğdu, "Hepimizin sorunları aynı. Birlikte yöneteceğiz" ifadelerini kullandı.

Son dönemde mahallelerde çetelerin giderek yoğunlaştığına işaret eden Gündoğdu, çetelerin mahallelere girmesini engellemek için de çalışmalar yürüteceklerine dikkat çekti. Ulaşım sorunu ve kreş eksikliğine dikkat çeken Gündoğdu, bu sorunların çözülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Gündoğdu, kadınlara seslenerek, "Sizin sesiniz olacağız. Birlikte 8 Martlara gideceğiz. İnsanca yaşayabilmek için ne gerekiyorsa elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

'BİZİ EZEN ÇARKI TERS ÇEVİRMEK BİZİM ELİMİZDE'
Ardından mahallede yaşayan kadınlar söz aldı. İktidarın kadın düşmanı politikalarına, artan kadın katliamı, şiddet, taciz ve tecavüze dikkat çeken bir kadın, iktidarın cezasızlık politikalarına tepki gösterdi. Kadınların tüm kazanımlarının ellerinden alınmaya çalışıldığının altını çizen kadın, kadınlar olarak tüm bunlara karşı birlikte mücadele etmeleri gerektiğini, bu nedenle böyle yan yana gelişlerin çok önemli olduğunu söyledi. "Bizler bir arada kalırsak, yan yana durursak yapamayacağımız bir şey yok. Bu bizi ezen çarkı ters çevirmek bizim elimizde" dedi.

'BİRLEŞİRSEK YAPAMAYACAĞIMIZ ŞEY YOK'
Ardından bir başka kadın söz alarak, "Kadınların birleştiği yerde başka biçbir şeye gerek yok" ifadelerini kullandı. Önemli olanın din, dil, ırk değil dürüstlük olduğunun altını çizen kadın, seçim çalışmaları kapsamında çok farklı kesimlerden oy istediklerini ve aldıkları tepkileri anlattı. İktidarın ırkçılık ve ayrıştırma politikalarıyla topluma nefret tohumları ektiğini vurgulayan kadın, kadınlar olarak yan yana durmak zorunda olduklarını ifade etti ve "Biz birleşirsek yapamayacağımız hiçbir şey yok" dedi.

'BİRBİRİMİZİN SESİ VE GÜCÜ OLABİLİRİZ'
Bir başka kadın ise kadın yaşam ağının kadınların birbirini tanıması için önemli olduğuna dikkat çekerek, "Bu sistem hepimizi evlere hapsediyor. Hepimiz sadece en yakınımızdaki kadınları tanıyoruz. Çok sınırlı birkaç kadına dokunuyoruz. Yaşadığımız birçok sorun ortak. Biz güçlerimizi birleştirirsek sorunlarımızı çözebiliriz" dedi. Dayanışmanın önemini vurgulayan kadın, "Birbirimizin sesi ve gücü olabiliriz" dedi.

Kadınların öne çıkan talepleri ise kadın dayanışma evi, kreş, çocuklar için kültür evleri, kütüphaneler, yaşlılar için sosyal tesisler, öğrenciler için okulda bir öğün yemek oldu.

Etkinlik, müzik dinletisi ve halaylarla son buldu.