24 Nisan 2024 Çarşamba

Viyana'da mülteciler: Özgürlük istiyoruz

Viyana'nın Simmering bölgesinde bulunan mülteci kampında Covid-19 rastlanmasından sonra, 300 mülteci Avusturya Fuar Merkezi'nde karantina altına alındı. Hastaneye götürülmeyen mülteciler tellerin arkasında karantinada bulunuyorlar.

Avusturya'da Covid-19 salgını karşı getirilen yasaklar gevşetiliyor ancak mültecilerin yaşam koşullarına dair bir iyileştirme yapılmıyor. Avusturya Avrupa'da mülteci politikasında en sert ülkeler arasında yer alırken, Covid-19 salgını sürecinde de mülteci kamplarında salgını önlemek için herhangi bir önlem alınmadı.

Başkent Viyana'nın Simmering bölgesindeki mülteci kampında salgının ortaya çıkması ile birlikte, mülteciler Avusturya Fuar Merkezi'ne getirildi. Hastanede gözetim altında tutulmaları gerekirken, fuar alanına getirilmelerini protesto eden antifaşistler fuar merkezi önünde eylem yaptı.

Eylemde yapılan konuşmalarda mültecilerin derhal hastaneye götürülmesi ve sonrasında insanca barınma koşullarının olduğu evlere yerleştirilmeleri talep edilirken, tüm kampların boşaltılması için çağrı yapıldı.

POLİS FUARIN GİRİŞ KISMINDA EYLEME İZİN VERMEDİ
Polis mülteciler için yapılan ve 100 kişinin katıldığı eylemin fuar merkezinin girişinde yapılmasına izin vermedi. İçeride kalan bir mülteci telefonla eyleme katılanlara seslendi. Özgürlük istediğini belirten mülteci, Avusturya devletinin kendi yasalarına uymasını talep etti. Fuar merkezinde yaşam koşullarının salgına karşı elverişli olmadığını da ifade eden mülteci, sadece salgın sırasında değil salgından önce de Avusturya devletinin mültecilere adil davranmadığını ifade etti.

Basın açıklamasından sonra bir grup antifaşist fuar merkezinin girişine giderek sloganlarla tellerin arkasında olan mültecilere dayanışma mesajlarını ilettiler. Kampta kalan bir mülteci sadece insanca barınma koşulları istediklerini ve Avusturya hükümetinin mülteci politikasını değiştirmesi gerektiğini belirtti.

POLİSTEN GÖZALTI TEHDİDİ
Antifaşistlerin fuar merkezinin girişinde beklemesine müsaade etmeyeceğini söyleyen polis, eylemcilerin dağılmaması gözaltına almakla tehdit etti.

SKB ve AvEG-KON Viyana'nın da yer aldığı eylem tüm engellemelere rağmen gerçekleştirildi.