25 Nisan 2024 Perşembe

Veteriner hekimler uyardı: Ölü kuşlara sakın dokunmayın

İstanbul Veteriner Hekimler Odası, son dönemde yaşanan toplu kuş ölümleri konusunda uyardı. Gerekli incelemelerin yapılmasını gerektiğini kaydeden oda, ölü kuşlara çıplak elle dokunulmaması konusunda uyardı.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası, son haftalarda meydana gelen kuş ölümleri ve sonrasında yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, ölümlerin hastalık açısından da araştırılması gerektiğine dikkat çekildi, salgın riskine karşı ilgili kurumlar ve vatandaşlara uyarılar yapıldı

TOPLU KUŞ ÖLÜMLERİ
Geçtiğimiz aylarda Avcılar’da Küçükçekmece Gölü kıyısında toplu kuş ölümlerinin yaşandığı hatırlatılarak, sonrasında da bu bölgeye yakın olan Yeşilkent mahallesinde yaşayan bazı insanlarda Batı Nil Virüsünün tespit edildiği kaydedildi. 

Beylikdüzü'nde de toplu kuş ölümlerinin yaşandığı hatırlatılarak, çoğu karga olan bu kuşların çıkardığı sesler ve dışkılarından rahatsız olanlarca zehirlenerek katledildiğini düşünenlerin duruma tepki gösterdiği anımsatıldı. 

Ancak, kuşların öldürülmesinin teknik olarak mümkün olduğunu belirten İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, "Ancak toplum sağlığı açısından bütün seçenekler düşünülmeli, ölümlerin nedeninin Batı Nil Virüsü veya başka bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Diğer taraftan, ilgili kurumlar tespitlerini yapıp açıklama yapıncaya kadar önlemler alınması önemlidir" dedi.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Ölü kuşların, ilgili kurumlar tarafından derhal toplanması gerektiğini söyleyen Arslan, "Sokak hayvanlarının bu kuşları yiyerek bulaşmayı artırmasının önüne geçilmelidir" dedi.

Prof. Dr. Murat Arslan, alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı:

-Çok sayıda ölü kuş gördüklerinde zaman kaybetmeden Tarım ve Orman il veya ilçe müdürlüklerine haber vermeli veya Alo 174’ü arayarak bilgi vermeliler

-Hiçbir şekilde kuşlara dokunmamalılar

-Evcil hayvanlarını gezdirenler bir süre bu alanlardan uzak durmalı."

5'TEN FAZLA ÖLÜ KUŞ GÖRÜRSENİZ YETKİLİLERE HABER VERİN
Özellikle çocukların ölü kuşların olduğu bölgelerden uzak tutulması uyarısı yapan Prof. Dr. Arslan, şunları söyledi: "Bu ve benzeri olayların sık sık yaşanacağı dünyanın ve ülkemizin bir gerçeğidir. İnsan eliyle yapılan devasa projeler kuş yollarının değişmesine ve sulak alanların bozulmasına neden olmaktadır. O nedenle daha önce hastalık görülmeyen bölgelerde bazı hastalıkların ilk defa görülmesi olasıdır. Bu durumlara hazırlıklı olmak ve kamuoyunun sıklıkla bilgilendirilmesi toplum sağlığı açısından önemlidir."

Beşten fazla ölü kuş görüldüğü durumda yetkililere mutlaka haber verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, numune alınıncaya kadar da kuşlara çıplak elle kesin dokunulmaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca bölgenin ölü kuşlardan çıkan sıvılarla kirlenmiş ise insan ve hayvanların bu alandan geçmesinin sağlık açısından sakıncalı olabileceği de kaydedilerek, uyarıl yapıldı.