19 Mayıs 2024 Pazar

Validebağ'ın rant ve talan politikaları uğruna talan edilmesine karşı direniş sürüyor

Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı olan ve birinci derece doğal sit  statüsündeki Validebağ'ın rant ve sermaye politikaları için talan edilmek istenmesine karşı direniş sürüyor. HDP Milletvekili Gülüm de Validebağ'a yönelik talan politikalarını Meclis gündemine taşıdı. 

Birinci derece doğal sit alanı ve İstanbul'un Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı olan Validebağ Korusu'nun ranta ve talana açılma girişimi 2006 yılından beri değişik adlarla aralıksız olarak sürüyor.

Önce Çılgın Proje (Hyde Park), sonra Kent Ormanı daha sonra Millet Bahçesi projeleri gündeme gelen Validebağ Korusu, şimdi de Koru Düzenlemesi, Bakım ve Onarım adı altında aslında yeniden Millet Bahçesi projesi uygulanmak isteniyor.

Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri Derneği başta olmak üzere çok sayıda kişi ve mahalle halkı yapılmak istenen proje ile Korunun yaklaşık yüzde 40'ının tahrip olacağı, kendini yenileme özelliğinin ve koru vasfının kaybolacağını belirtiyor.

İstanbul'un oldukça sınırlı kalan doğal su toplama havzalarından birinin daha kaybedileceği, kuraklık ve hava kirliliğinin artacağı, doğal ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin zarar göreceği ortada olan bu projenin derhal iptali gerekiyor. Nitekim, Üsküdar Belediyesi'nin Millet Bahçesi projesine onay veren Koruma Kurulu kararına karşı 2018'de açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ayrıca Validebağ Korusu'na ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planı (KANİP) ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları'nın (KAUİP) iptali için açılan davada da mahkeme 24 Haziran 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Validebağ Korusu'na ilişkin üç ayrı yürütmenin durdurulması kararına karşın 21 Eylül 2021 tarihinde sabaha karşı Üsküdar Belediyesi'ne ait iş makineleri ve polis eşliğinde baskın
yaptı. Koruya moloz ve kum döküldüğü haberini alan halk, bu hukuksuz uygulamaya itiraz ederek iş makinelerini engellemeye çalışmış ancak polis halka saldırmıştı. 

Validebağ Korusu'ndaki direnişe çok sayıda kişi destek veriyor. Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Züleyha Gülüm de, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesiyle, doğa talanını Meclis gündemine taşıdı. 

Gülüm, şu soruların cevaplanmasını istedi: 
"Üsküdar Belediye Başkanı başta olmak üzere görevi kötüye kullanan tüm kamu görevlileri hakkında 'çevrenin kasten kirletilmesi', 'sit alanlarının bozulmasına, tahribine, zarar görmesine sebebiyet verme' ve 'kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma' gerekçeleriyle soruşturma açılmış mıdır?
Validebağ Korusu'na ilişkin üç ayrı yürütmenin durdurulması kararına karşın Üsküdar Belediyesi'nin hukuka aykırı uygulamalarına devam edebilmesini nasıl açıklıyorsunuz?
  Yaşamı, insan haklarını, hukuk kurallarını ve yürütmeyi durdurma kararlarını tanımayan Üsküdar Belediyesi gücünü nereden almaktadır?
 Validebağ Korusu'nda ekolojik sistemde geri dönüşü olmayan tahribatlara neden izin verilmektedir?
Mahalle halkı, Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri Derneği başta olmak üzere sivil inisiyatiflerin itirazlarına rağmen Korunun park/bahçeye dönüştürülme ısrarının arkasında ne yatmaktadır?
 Validebağ Korusu Millet Bahçesi projesi ve olası benzer projelerin iptali için bir girişimiz olacak mı?
Doğayı ve yaşamı yok oluşa sürükleyen sermaye birikimi odaklı ekonomi politik yaklaşımlardan vazgeçilerek; ormanların, su varlıklarının, tarım ve mera alanlarının radikal tedbirlerle korunması yönünde ekoloji örgütleriyle iş birliği yapılması planlanmakta mıdır?"