18 Mayıs 2024 Cumartesi

Urfa'da tutsaklara işkence 

Urfa Hapishanesi'ne yeni atanan müdür ve gardiyanlar tutsaklara saldırdı, 80 tutsak işkenceye maruz kaldı. Yaralılar dahi revire götürülmezken, tutsakların zorla götürüldüğü odalar insanlık onuruna aykırı. 

Urfa 2 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde, 7 Ekim'de baskın robokop giyimli gardiyan, tutuklulara toplu işkence yaptı. Haftalık telefon görüşmesi yapan tutsaklar, yakınlarına yaşadıkları durumu anlattı. Hapishaneye atanan yeni infaz müdürünün talimatı doğrultusunda gardiyanların işkencesine maruz kaldıklarını dile getiren tutuklular, vücutlarında kırıklar ve yaralanmalar olduğunu kaydetti. Koğuşları zorla değiştirilen tutukluların revire gitme taleplerinin karşılanmadığı ve darp raporu alma taleplerinin ise reddedildiği öğrenildi.

Ailelerin başvurusu üzerine Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, işkence gören tutsaklarla görüşmek için hapishaneye bir heyet gönderdi. İşkence gören 23 tutukluyla görüşen heyet, Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuştu.

80 TUTSAK İŞKENCEYE MARUZ KALDI
Ailelerin aktarımını doğrulayan avukatlar, gardiyanların 3 müdürle birlikte koğuşları bastığını kaydetti. Tutsaklara herhangi bir resmi evrak sunulmaksızın yerlerinin değiştirilmek istendiğini aktaran avukatlar, "80 tutuklu ve hükümlü işkenceye maruz kaldı. Yaralılar var, yönetim doktorun darp rapor vermesine izin vermiyor" bilgisini paylaştı.

AÇLIK GREVİ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORLAR
Zorla koğuşları değiştirilen tutsakların, arkadaşlarından haber alamadıkları için yemek boykotu yapan tutsakların, bu saldırılar devam ettiği takdirde açlık grevine başlamayı düşündüklerini dile getiren avukatlar, İnsan Hakları Derneği (İHD), ile yapılan ziyaret sonrası hazırlanacak raporu kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

GÖTÜRÜLDÜKLERİ ODALAR, İNSAN ONURUNA AYKIRI
Ailesini arayan Mehmet Binici, koğuşta alınırken darp edilip, yerlerde sürüklendiklerini ve götürüldükleri odanın penceresinin olmadığını, odalarda battaniye bulunmadığını, su olmadığını ve lağım içe doğru aktığını ifade etti.

VÜCUDUNDA KIRIK OLANLAR DAHİ REVİRE GÖTÜRÜLMEDİ
İbrahim Ethem Göktürk de ailesine şu bilgileri aktardı: "Odalar değişecek denildi. Gerekçesini resmi olarak istedik. Bunun üzerine yaşanan tartışma sonrası 80 kadar gardiyan B. isimli müdür eşliğinde arkadaşlarımıza saldırdı. Bir arkadaşımızın başı kırıldı diğer arkadaşımız bacak ve kollarında yaralandı. Kırıklar olabilir ama reva götürmediler. 12 arkadaşı C-3 koğuşuna götürdüler. Sağlık durumları iyi değil ve revir talepleri kabul edilmiyor. Kafasından yaralanan bir arkadaşımızın revir ve darp raporu alma isteği reddedildi. Diğer 60 arkadaşlarının nereye götürüldüğü ve durumlarının ne olduğu hakkında bilgimiz yok."

MA, söz konusu hapishaneyi aradı ve bir yetkiliyle görüştü. Konunun gerçek dışı olduğu iddia edilirken herhangi bir yetkiliyle görüştürülmeyeceği belirtildi.