29 Mart 2024 Cuma

Türk-İş direnişteki Atılım Tekstil işçilerini ziyaret etti

Türk-İş, Bursa'da kurulu Atılım Tekstil'de işten atılan işçileri ziyaret etti.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri, TEKSİF Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, Bursa'da kurulu Atılım Tekstil'de işten atılan işçileri ziyaret etti. Ziyarete, TEKSİF'in 16 şube başkanı ile Türk-İş'e bağlı sendikaların Bursa şube başkanları da katıldı.

Atılım Tekstil patronu ile diyalog kurmaya çalıştıklarını anlatan TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat, "'Diyalog çağı' diyorlar ya biz de onu denedik maalesef olumlu cevap alamadık. Ağalar beyler bu talebimizi ellerinin tersiyle ittiler. Burada işçilerin özgür iradesiyle örgütlenmiş bir yapı var. Bunu nasıl görmezden gelirsiniz?" diye sordu.

Fabrikada çoğunluğu sağlayarak yetki aldıklarını söyleyen Irgat şöyle konuştu: "Yasal olarak burada işçilerin adına söz hakkına sahibiyiz. Söz sahibi olmak demek 'Sizin fabrikalarınıza el koyuyorum' demek değil. Bu önyargılardan sıyrılın artık. Emek adına, üreten adına, hak ve hukuklarını mevcut kanunlar çerçevesinde gözetmek zorundasınız. Çalışma hayatı sadece İş Kanunu'ndan ibaret değil. Çalışma hayatı içinde Sendikalar Kanunu da var. Dolayısıyla insanlar bu yasaya bağlı olarak haklarını kullanıyorlar. Çalışma hayatını düzenleyen bu kanunlardan biri eksik olursa o bütünlüğün bir ayağı yok demektir. Biz sendikaları, sendikal hayatı işçilerin kendilerini ifade etme biçimi olarak görürüz. İşçilerin ucuz emek yerine insanca yaşayabileceği ve çalışabileceği için vardır sendikalar."

Irgat hiç kimsenin kendini kanunların üzerinde sayamayacağını belirterek, "'Ben güçlüyüm, ben işverenim istediğimi alırım, istediğimi satarım' diyemezsiniz. Hukukun kurallarına uymak zorundasınız. Kanunlara herkes uymalı. Biz de çalışanlar da daha fazla uymalı" ifadelerini kullandı.