19 Mayıs 2024 Pazar

Turan, pestisitten hayatını kaybeden Saliha'yı Meclis gündemine taşıdı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye götürülen ve hayatını kaybeden 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın ölümüne ilişkin ATK raporu hazırlandı. Rapora göre Saliha, bir süre önce çok sayıda kişinin zehirlenmesine neden olan ancak İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından "hiçbir sorun yok" denilen nardaki pestisitten zehirlenerek, yaşamını yitirdi. 

Kayseri'de iki yıl önce gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye götürülen 4 yaşındaki Saliha Çakır, hayatını kaybetti. Çakır'ın ölüm nedeni ise geçen haftalarda adli tıp raporu ile ortaya çıktı. 

ATK'nın raporuna göre Saliha yediği nardaki pestisitten, tarım ilacından zehirlenerek hayatını kaybetti. Kızını kaybeden baba Üzeyir Çakır, "Bu nardan hepimiz zehirlendik. Bizler tedaviyle kurtulduk, kızım küçük olduğu için bünyesi kaldıramadı. Aynı nardan o gece Jandarma ve İlçe Tarım Müdürlüğü ayrı ayrı örnek aldı. İlçe Tarım Müdürlüğü bize rapor sonucunu vermeyerek, narda hiçbir sıkıntı yok demişti. Adli Tıp Raporunda ise kızımın nardaki tarım ilacından zehirlendiği belirtiliyor. Başka ailelerin canı yanmasın yetkilileri göreve davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İlçe Tarım Müdürlüğü Saliha'nın hayatını kaybetmesine ilişkin sessizliğini koruyor. Bu olay sonrası tarım ürünlerindeki pestisit kullanımı, denetimlerin yetersizliği, uygulama-kontrol-izleme sisteminin çalışmadığı bir kez daha ön plana çıktı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Rıdvan Turan, Meclis'e verdiği soru önergesiyle pestisitlerin kullanımını gündeme getirdi. 

Turan, şu soruların derhal yanıtlanmasını istedi:
"Saliha Çakır'ın tarım zehiri sebebiyle ölmesinin ardından konuyla ilgili rapor sonucu vermeyen İlçe Tarım Müdürlüğü hakkında bir soruşturma yapıldı mı? Yapıldaysa soruşturmanın sonuçları nedir?
İlçe Tarım Müdürlüğünün raporu ne zaman hazırlanmıştır ve içeriği nedir?
Adli tıp raporunun yaklaşık 2 yıl sonra açıklanmasının sebebi nedir?
Bakanlığın Türkiye'deki tarımsal üretimdeki pestisit kullanımıyla ilgili mücadele yöntemleri nelerdir?
Türkiye'de yasaklı bileşikler (pestisitlerin etken maddesinde yer alan Bakanlıkça yasaklanmış kimyasallar) üretilmekte midir? Bayilerde satılmakta mıdır?
Yasal mevzuata aykırı bir biçimde yıllar önce yasaklanmış pestisitlerin tarımsal üretimde yaygın olarak kullanılmasının gerekçeleri nelerdir?
Yasal mevzuata aykırı pestisit kullanımına dair Bakanlığınız tarafından herhangi bir denetim yapılmakta mıdır? Eğer yapılmaktaysa elde edilen sonuçları kamuoyu ile paylaşmayı düşünmekte misiniz?
Bakanlığın önümüzdeki dönemde pestisit kullanımının tarımsal üretimden çıkartılmasına yönelik belirlediği bir plan ve program var mıdır? Var ise nelerdir?
Tarımsal ürünlerdeki pestisit sebebiyle kansere yakalan, sağlığını ve hayatını kaybeden ve yetişkin ve çocuk sayısı kaçtır?"