19 Mayıs 2024 Pazar

Tuncel: Kürt sorunu bu salonda

Kobanê Davası'nda söz alan DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, mahkeme heyetinden bir beklentisinin olmadığını ve reddettiğini belirterek, "Tekçi, ırkçı, bir zihniyete karşı kadın özgürlükçü, demokratik cumhuriyeti inşa etmek istiyoruz. Bu suç mu? Beğenmiyorum bu anayasayı değiştirmek istiyorum" dedi.

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırıları sonrası 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen protestolar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları, Demokratik Bölgeler Partisi (DPB) Eş Genel Başkanı, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 20'si tutuklu 108 siyasetçi hakkında açılan davanın 4.duruşması 3. gününde tutukluluk devamı kararına karşı savunmalarla sürdü.

Söz alan DBP eski Genel Başkanı Sebahat Tuncel, 21 Eylül'de görülen davada mahkeme başkanının avukatlara, "Söylemlerinizi kanıtlayın istifa ederim" sözlerine atıfta bulundu. Tuncel, "Ama bu ülkede istifa edilmiyor. İçişleri Bakanı ile mafya liderinin ilişkisi çıkıyor ama istifa etmiyor. Sağlık alanında çok ciddi sorunlar yaşanıyor ama istifa edilmiyor.  Bu ülkede başbakanlık yapmış birinin oğlu uyuşturucu ticareti ile ismi geçiyor ama istifa edilmiyor. İstifa şantaj kurumu değil sorumluluk isteme kurumudur. Bir şantaj aracı olarak değerlendiriyor" hatırlatmasında bulundu.


"Gerçekten eğer yasalar uygulanırsa bizim burada olmamız, davanın olmaması lazım" diyen Tuncel, davanın hukuki değil siyasi olduğunu, kendilerinin de siyasi rehineler olduğunun altını çizdi. Düşünce ve ifade özgürlüğünün sadece AKP/MHP'ye olduğunu belirten Tuncel, "Kürtlere, HDP'ye gelince yok. Kürt sorunu bu salondadır; HDP'nin kapatma davası, HDP'li siyasetçilerin tutuklanması... Bir de Kürt sorunu var mı yok mu tartışması yapılıyor. Bu Kürt sorunu var mı yok mu tartışmasıyla aynıdır. AKP, Kürt sorununu mahkeme salonlarına taşıdı" dedi. 

Kürt halkının hak ve özgürlük sorunu ve kendi kaderini tayin etme sorunu olduğuna dikkati çeken Tuncel, yasalar askıya alınarak Kürtlerin yurttaşlıktan çıkarıldığını söyledi. Kürtlerin yok sayılarak, AKP'nin Cumhur İttifakıyla tekçi, milliyetçi yeni bir anayasa yapmaya çalıştığına dikkat çeken Tuncel, bunun sorunları çözmek yerine yeni sorunlarına neden olacağını kaydetti. 

AKP'nin söylemine göre yargılamanın yapıldığının altını çizen Tuncel, IŞİD'e karşı çıktıkları ve mücadele ettikleri için "suçlandıklarını" belirtti. Tuncel, bu nedenle mahkemeden bir talebi olmadığını ve mahkemeyi reddettiğini kaydetti. "Kürtler olarak, yıllardır İstiklal Mahkemelerinde, Ağır Ceza Mahkemelerinde olmak zorunda kaldık. Hep onurlu halkımızı savunduk, savunmaya devam edeceğiz" diyen Tuncel, bir halkın hakkını savunmanın suç olmadığını vurguladı.

Tuncel, şöyle devam etti: "Biz haklıyız, biz Türkiye'deki mevcut yönetimi beğenmiyoruz, beğenmeyeceğiz. Tekçi, ırkçı, bir zihniyete karşı kadın özgürlükçü, demokratik cumhuriyeti inşa etmek istiyoruz. Bu suç mu? Beğenmiyorum bu anayasayı. Değiştirmek istiyorum. Bunun için siyasete girdim. Bu ülkede kadınların katledilmesini, çocukların istismar edilmesini istemiyorum. Bu ülkede halkların kendi kaderini tayin etmesini istiyorum. Eğer bunlar suçsa bu suça devam edeceğim. Bu durum mahkemeler aracılığıyla bizi yurttaşlıktan çıkarmaya çalışıyorlar. Her yerde kendimizi savunuruz, başımız dik. Eksiklerimiz varsa özeleştirimizi veriyoruz. Biz halktan geliyoruz. Başka bir dünya, Türkiye istiyoruz. Suç mu? Bizi nasıl düşüncelerimizden yargılarsınız. Böyle bir yargılama olabilir mi? Gelinen süreçte bizim omuzlarımıza yükleniyor. Bu ülkede yaşanan çatışmanın savaşın sorumlusu bu siyasi iktidardır." 

Kocaeli'nde bulunan tutuklu siyasetçilerden Yüksekdağ, Kışanak ve Akkaya ise herhangi bir savunma vermeyeceklerini belirtti.

Geçici mahkeme heyeti ara kararları oluşturmak üzere duruşmaya saat 14:00'e kadar ara verdi.