18 Mayıs 2024 Cumartesi

TTB: Hekim atamalarında güvenlik soruşturması kaldırılmalı

TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Raşit Tükel, KHK ile getirilen hekim atamalarında güvenlik soruşturması şartının kaldırılmasını ve hekimlerin derhal atamalarının yapılmasını istedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), hekim atamalarında güvenlik soruşturmalarına son verilmesini istedi. 
 
TTB Merkez Konsey binasında genç hekimlerle birlikte basın toplantısı düzenleyen TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Raşit Tükel, OHAL döneminde en yaygın ve kapsamlı ihlal edilen hakkın çalışma hakkı olduğunu söyledi. 
 
OHAL döneminde sağlık bakanlığı ve tıp fakültelerinden toplam 3 bin 344 hekimin KHK'larla hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğini hatırlatan Tükel, ihraçların yanı sıra güvenlik soruşturmaları nedeniyle hekimlerin atamasının yapılmadığını söyledi.
 
Tükel, şöyle devam etti: "Mecburi hizmet yapmak üzere sağlık kuruluşlarına ataması yapılan çok sayıda hekim, haklarında yapılan güvenlik soruşturması tamamlanmadığı gerekçesiyle aylarca göreve başlatılmamaktadır. 300'ün üzerinde hekim uzunca bir süredir atama beklemektedir. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin açıklamalarına göre, güvenlik soruşturmasının olumsuz gelmesi nedeniyle ataması yapılmayan hekim sayısı ise 187'dir. Bu sayı giderek artmaktadır."
 
Güvenlik soruşturması şartının KHK ile getirildiğini kaydeden Tükel, "Bu maddenin kapsamı, kime, nasıl uygulanacağına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Yasaya KHK ile eklendiğinden maddenin düzenleniş amacı da bilinememektedir. Bir başka anlatımla herhangi bir yasa gerekçesi bulunmamaktadır. Dolayısıyla hükmün nasıl uygulanacağı ve kapsamı bu alandaki özel düzenlemelere bakılarak belirlenecektir" dedi. 
 
Mezun hekimlerin atanmamasının giderek eziyete, cezalandırmaya dönüştüğünü ifade eden Prof. Tükel, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına son verilmesini, atamaların bir an önce yapılmasını, ataması yapılmayan hekimlerin işlemleri geri alınarak görevlerine başlatılmasını istedi.