16 Nisan 2024 Salı

Trans kadın sporculara cinsiyet ayrımcı dava: Biyolojileri erkek!

ABD'de üç aile, lise öğrencisi kazılarının, trans kadın sporcularla yarışmasının engellenmesi için Bölge Mahkemiesine dava açtı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, davanın, sporda cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi yönündeki çalışmalara zarar vereceğini vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut eyaletinde, kızları lise öğrencisi olan üç farklı aile, lise öğrencisi trans kadın sporcuların, okullarda biyolojik kadın sporcularla birlikte yarışmasının engellenmesi için Connecticut Okullar Birliği ile Bloomfield, Cromwell, Glastonbury, Canton ve Danbury'deki eğitim kurullarına karşı dava açtı.

Connecticut'ta bulunan Bölge Mahkemesinde açılan davada, trans kadın öğrencilerin, erkek kadın biyolojisine sahip oluduğunu ve bu nedenle ilgili spor dalında kadın sporcularla aynı cinsiyet kategorisinde yarışmasının, okul sporları da dahil olmak üzere eğitimde cinsiyet ayrımcılığını yasaklayan 1972 Eğitim Değişiklikleri Yasası'nı ihlal ettiği öne sürüldü.

Aileler, trans kadın sporcuların katıldığı yarışmaların, kızlarının unvan ve burs fırsatlarından mahrum ettiğini iddia etti.

'SPORDA CİNSİYET AYRIMCILIĞININ ÖNLENMESİNE ZARAR VERECEKTİR'
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ise trans kadın sporculara karşı açılan bu ayrımcı davanın, eşitliğe zarar verdiğini vurguladı. Açıklama yapan ACLU LGBT ve HIV Projesi ile Trans Adalet direktör yardımcısı Chase Strangio, "Lise atletizminin amacı kapsayıcılığı desteklemek, sosyal bağlantı ile ekip çalışması oluşturmak ve tüm öğrencilerin gelişmesine yardımcı olmaktır. Dava, sporda cinsiyet ayrımcılığının önlenmesine yönelik çalışmalara zarar verecektir" dedi.

Strangio, "Ayrıca, transseksüel gençleri yanlış yönlendiren ve lise atletizminin kromozomlar tarafından organize edilmesini talep eden bu şikayet, trans bireylerin onuruna ve insanlığına bir saldırı, tüm öğrencilerin mahremiyetine ve eşitliğine karşı da bir tehdittir" ifadelerini kullandı.