30 Nisan 2024 Salı

Toprak: Yürüdüğümüz her yol gençlerle, kadınlarla beraber olacak

Eskişehir'de yürüttükleri seçim çalışmaları ve politikalarını ETHA'ya anlatan DEM Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Gamze Toprak, "Bir vaatler zincirimiz yok, kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz diyoruz. Bunun çağrısını örgütlüyoruz. Gençler bugün siyasetin de en dinamik özneleri. Hem geleceği sağlam adımlarla kurabilmenin hem de umudu yeşertebilmenin en önemli yanı gençlikle beraber yürümek, kadınlarla beraber yürümek" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart yerel seçimlerine pek çok büyükşehirde kendi adaylarıyla girme kararı aldı. Bu kentlerden birisi de öğrenci kenti olan ve 25 yıldır CHP'li Yılmaz Büyükerşen tarafından yönetilen Eskişehir. DEM Parti Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Gamze Toprak, Eskişehir'de yürütülen seçim çalışmalarını, kadınların ve gençlerin yaşadığı sorunları; gençlerin siyasete aktif katılımının önemini ETHA'ya değerlendirdi.

'GİTTİĞİMİZ HER YERDE BÜYÜK BİR COŞKU VE HEYECAN VAR'

Seçim çalışmalarınız nasıl gidiyor, halktan nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Eskişehir'de DEM Parti uzun zamandır kendi adaylarıyla yerel seçime girmemişti. O bakımdan gittiğimiz her mahallede, her sokakta, her kapıda, DEM Parti'nin kendi adaylarıyla seçime girmesinin büyük bir coşkuyla karşılandığını görmek mümkün. Annelerimizden tutun da partiden bir şekilde uzaklaşmış kesimlerin, partisinin etrafında bir çeper olarak kilitlendiğini görmemiz gerekiyor. Dağıttığımız bildirilerden, gittiğimiz kurum ziyaretlerine, yaptığımız halk toplantılarından, kitle buluşmalarına burada büyük bir coşkunun, umudun ve heyecanın olduğunu görmek lazım.

Seçim çalışmamız aynı zamanda bizim bakımımızdan kendimize dönüp baktığımız bir yerde de duruyor. Eskişehir'de de uzun bir süre halk toplantıları yaptık, genel seçimin ağır tablosunu analiz ettik halkımızla beraber. Ve kendi adayımızla çıkmanın önemini çok özgün bir biçimde tekrar vurgulamıştık. Şimdi de halkımız bunun DEM Parti'de Eskişehir özelinde bir karşılığı olduğunu gördü. O bakımdan çalışmalarımızı coşkuyla yürüttüğümüzü söylemek mümkün. Bugün partimiz, genel seçimin o ağır tablosunun, bıkkınlığın, umutsuzluğun yayıldığı o tabloda umudun, cüretin, Eskişehir halkıyla, buradaki kitleyle buluşmanın yol ve yöntemlerini oluşturdu. Yürüdüğümüz yolda da bunun karşılığını görmemiz mümkün Eskişehir'de.

25 YILLIK CHP İKTİDARI ÖĞRENCİLERİN SORUNLARINI ÇÖZECEK BİR ADIM ATMADI

Eskişehir, öğrenci kenti olmasıyla meşhur. Siz de genç bir kadın olarak DEM Parti'den aday oldunuz. Seçilmeniz durumunda gençler ve kadınlar için nasıl çalışmalar yürüteceksiniz?
Eskişehir öğrenci kenti, evet. 900 bini aşkın nüfus bulunuyor burada. Özgün olarak turizmin, ticari ilişkilerin öğrenciler üzerinden yürütüldüğü de aşikar. Ama bugün 25 yıllık Büyükerşen iktidarı, CHP iktidarı, öğrenciler nezdinde onların yol, barınma, yoksullaşma krizini çözebilecek tek bir adım atmış değil. Odunpazarı ve Tepebaşı gibi merkezi ilçelerde görünür bir çalışma yapılmış sayılabilir belki ama onun dışında kalan mahalleler, belediye, yerel yönetim bakımından yoksullaşmanın bir yansıması. Buralarda hala uyuşturucunun, çeteleşmenin çok özgün yanlarını görüyoruz ve bu sorunları çözebilecek adımlar atılmış değil.

OKUMAK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALAN BİR SÜRÜ ÖĞRENCİ VAR
Trafik, yol sorunundan bahsediyoruz ama hala abonman uygulaması bu kentte kullanılmıyor. Barınma krizi çok özgün bir şekilde yaşanıyor Eskişehir'de, 10 öğrenciden sadece 3'ü yurtlarda kalabiliyor. Buna rağmen belediyenin kendi bütçesiyle oluşturduğu yurtlar yok. Asgari düzeyde öğrencilere ayrılmış bir bütçe söz konusu değil. Öğrenciler sırf barınamadığı için merkezin, üniversitelerin çok uzaklarındaki yerlerde, daha ucuz bütçelerle barınabileceklerini düşündükleri yerlerde kalıyorlar. Eskişehir'de kafelerde, barlarda, birçok meslek grubunda çalışan kişiler öğrenci gruplarından oluşuyor. Sırf okumak için çalışmak zorunda kalan bir sürü öğrenci var.

BELEDİYELERİMİZ GENÇLERİN SÖZ HAKKI OLAN MEKANİZMALAR OLACAK
Biz öğrencilerin hem indirimli/ücretsiz ulaşımını sağlayabilecek olanakları yaratmayı, hem de bugün belediyelerimizin gençlerin söz hakkına sahip olduğu, gençlerle beraber onların sorunlarına dair çözümler üretebileceğimiz bir mekanizma olmasını umut ediyoruz. Çalışmalarımızın asıl programını bu oluşturuyor.

KADINLARIN KENDİLERİNİ GÜÇLENDİREBİLECEKLERİ ALANLAR AÇMAK İSTİYORUZ
Bugün dönüp bakıyoruz, büyükşehir olmasına rağmen kadınlar için tek bir sığınma evi var burada. Belediye bünyesinde kadın politikaları merkezi yok. Kadın bütçesi söz konusu değil, kadın emeğinin görünürlüğünün sağlanabileceği bir bütçe hala yok büyükşehirde. Biz kadınların kendi emeklerinin karşılığını alabileceği, kadınların kendi sözlerini ve iradelerini güçlendirebilecekleri alanlar açmak istiyoruz. Kadın özgürlükçü çizgimizin en temel noktası kadın kentlerini inşa etmek ve kadın temsiliyetini en üst düzeyde sağlayabilmek.

GELECEĞİ SAĞLAM ADIMLARLA KURABİLMEK İÇİN GENÇLER VE KADINLARLA YÜRÜYORUZ

Gençlerin ve genç kadınların siyasette aktif rol oynamasının önemi nedir?
Eskişehir genç kadınların, gençlerin yoğun yaşadığı bir kent. Kendi dinamikleriyle beraber bu kenti yönetebilmenin tek yolu da kadınların, gençlerin yerel yönetimde söz sahibi olması. O bakımdan her çağrımızda şunu söylüyoruz: Bir vaatler zincirimiz yok, kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz. Gençler bugün siyasetin de en dinamik özneleri. Hem geleceği sağlam adımlarla kurabilmenin hem de umudu yeşertebilmenin en önemli yanı gençlerle, kadınlarla beraber yürümek. Bizim belediyecilik anlayışımızda apolitik bir belediyecilik yok. Bugün belediye de, yerel seçimler de bizim bakımımızdan mücadelenin aracı. Yani belediye binasının, sandığın, oy kullanmanın dışında beraber yürüyebileceğimiz, kitleselleşmenin, DEM Parti'nin kendi örgütlülüğünü sağlayabilmesinin, yerelleşmenin önemli bir aracı yerel seçimler. O bakımdan kullandığımız her söz, yürüdüğümüz her yol gençlerle, kadınlarla beraber olacak diyoruz ve bunun çağrısını da herkese yapıyoruz.