16 Mayıs 2024 Perşembe

TKŞ: 1 Mayıs'ta mücadeleyi ve dayanışmayı büyütelim

1 Mayıs'a ilişkin açıklama yapan TKŞ, "Tüm dünya halklarının ve işçilerinin özgürlüğü için 1 Mayıs'ta mücadeleyi ve dayanışmayı büyütelim" denildi.

Komünist Devrimci Hareket (Tevgera Komûnîst A Şoreşger-TKŞ), "Birlik, mücadele, zafer. Yaşasın 1 Mayıs" başlıklı 1 Mayıs açıklaması yayınladı.

Açıklamada, "19. yüzyılda Amerika'da işçiler çok ağır koşullarda, günde 15-16 saat çalışıyorlar, aldıkları ücretle karınlarını dahi doyuramıyorlardı. Kölece çalışma koşullarını kabul etmeyen Amerikan işçileri kapitalizme ve onların kokuşmuş sistemlerine karşı ayaklanırlar. 1886 1 Mayıs'ında yüzbinlerce işçi greve gider. Chicago'da 40 bin işçi greve katılır ve direnişin öncülüğünü yapar. Talepleri 8 saatlik işgünüdür" denildi.

Amerikan burjuvazisi işçi sınıfının direnişini katliamla bastırmaya çalıştığı ifade edilen açıklamada, "İlk olarak Şikago tekstil işçilerinin grevine saldırdı ve 4 işçiyi katletti. Binlerce işçiyi tutukladı ve işten attı. 1 Mayıs eylemlerine önderlik ettikleri için 8 işçi hakkında idam kararı alındı, 4 işçi önderi idam edildi. Mahkeme, idam edilen işçilerden Albert Persons'a pişman olduğunu söylemesi karşılığında af edileceğini söyledi. Albert Persons'un yanıtı çok netti: 'Bütün dünya biliyor suçsuz olduğumu, eğer asılırsam cani olduğumdan değil, emekçi olduğumdan asılacağım.' Kapitalizm bütün katliamlarına rağmen işçilerin direnişini sonlandıramadı, direniş kültürü tüm dünyaya yayıldı. 1889 yılında 1 Mayıs, işçi sınıfının 'Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü' olarak ilan edildi" diye kaydedildi.

Kapitalizmin bugün de işçileri ve bütün ezilenleri sınırsızca sömürmeye ve emeklerine el koyarak servetlerine servet katmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Kapitalizm kar elde etmek için karşısına çıkan her şeyi yok etmektedir. Kendi kasalarını doldurmak için dünyanın her tarafında işsizlik, açlık, yoksulluk, doğanın talan edilmesi son sürat devam etmektedir. Kadınlar çocuklar ucuz iş gücü olarak kullanılmaktadır. İşçiler günde 14-15 saat hiçbir sosyal güvence olmadan çalıştırılmaktadır" diye belirtildi.

TKŞ açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"Kokuşmuş ve çürümüş kapitalizmin insanlığa verdiği tek şey savaş, açlık, işsizlik ve Korona virüste olduğu gibi hastalıktır. Ortadoğu'da DAİŞ'i, Heyet Tahrir Şam'ı, ÖSO'yu yaratan emperyalist ve kapitalist devletlerdir. Kapitalizm bu faşist çeteleri kendi egemenlikleri için halklarımıza karşı saldırtıyor. Bu koşullarda Rojava ve Kuzey Suriye halklarımız dünya halklarına demokratik halkçı, işçiden, emekçiden, kadından, doğadan yana bir devrim armağan etti.

"Ortadoğu'yu cehenneme çeviren emperyalist ve bölgesel gerici faşist devletlere karşı zafere ulaşmış Rojava devrimi bugün dünya işçi sınıfının ve ezilenlerin önemli bir mevzisidir.

"Rojava ve Kuzey Suriye topraklarını bütün işgalcilere ve devrim düşmanlarına karşı korumak, işgal altındaki toprakların özgürleşmesi için savaşmak 1 Mayıs'a sahip çıkmak demektir.

"Kapitalist sisteme karşı Chicago'da kadın işçilerin önderliğinde başlayan direniş bugün Rojava'da kadın devrimiyle zafere ulaştı. Şimdi tüm dünya halklarının ve işçilerinin özgürlüğü için 1 Mayıs'ta mücadeleyi ve dayanışmayı büyütelim."