19 Mayıs 2024 Pazar

Tire köylüsünden mermer ocağı protestosu

İzmir'in Tire İlçesi'nde, jeotermal santrali ve dinamit tesisinin ardından bu kez de kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na büyük ölçekli bir mermer ocağı için ÇED süreci başlatılması yöre köylüsünü ayağa kaldırdı. Kartal Dağı eteklerindeki Küçükkale Köyü'nde toplanan köylüler "Yaşam taşa kurban edilmez", "Yaşam hakkım kutsaldır" yazılı dövizler taşıdı.

Ege'nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden Tire'de enerji ve maden şirketlerinin artan faaliyetlerine köylüler tepki gösteriyor. En son, kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması için ÇED başvurusunun yapıldığının ortaya çıkması üzerine Tire'de köylüler eylem yaptı. 

Bölgenin oksijen deposu olan Kartal Dağı'nın eteklerindeki Küçükkale Köyü'nde toplanan köylüler, "Yaşam taşa kurban edilmez", "Yaşam hakkım kutsaldır", "Kartal Dağı'ndan elinizi çekin" yazılı dövizler taşıdı.

Eyleme, çevreciler ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Eylemde, 25 hektarlık alanda 10 yıl çalıştırılması planlanan mermer ocağına ve Kartal Dağı'nda binlerce çam ağacının kesilecek olmasına tepki gösterildi.

ŞENOYAR: BÖLGEDE 15 ÇEŞİT ENDEMİK BİTKİ YETİŞİYOR
CHP Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, "Maalesef Tire'de bu bölge haricinde ormanlık başka bir arazimiz kalmadı. Bu bölgenin özellikleri saymakla bitmez. Bu bölgede 15 çeşit endemik bitki yetişiyor. Sadece bu bitkilere bile verilecek olan zarar kabul edilemez. Buradaki talanın bir an önce durdurulmasını, bölge halkının müsaadesi olmadan böyle bir faaliyetin yapılmamasını talep ediyoruz" dedi.

SÜLEYMAN ÖVÜL: HUKUK MÜCADELEMİZİ BAŞLATTIK
Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği Başkanı Süleyman Övül ise "Bu gibi çevre katliamlarına 1990 yılından beri karşı çıktık. Bugün Kartal Dağı ile ilgili de hukuksal mücadelemizi başlatıyoruz. Ecdadımızdan bizlere miras kalan yerüstü ve yeraltı zenginliklerimizi korumak için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Burada hiçbir siyasi ya da kişisel bir çıkar yoktur. Sadece buradaki doğa katliamına karşıyız. Halkımızdan bu konuda manevi destek bekliyoruz" diye konuştu.

200 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE
Osman Şenol ve Metin Suvat'ın ortağı olduğu, merkezi İzmir Bayraklı'daki "Emerald Taşımacılık Maden İnşaat" adlı şirket tarafından kurulmak istenen mermer ocağının ruhsat alanının yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğündeki 95,49 hektarı kapsadığı, ancak ÇED alanının 24,8 hektar olduğu görülmüştü. Proje nedeniyle bölgede binlerce kızılçam ağacının kesilmesi gündeme gelmişti.