6 Mayıs 2024 Pazartesi

Taliban'dan kadınlara şartlı 'eğitim hakkı'

ABD'nin iktidarı devretmesinin ardından haftaiçinde erkeklerden oluşan hükümet kuran Taliban'ın Yüksek Eğitim Bakanı Hakkani açıklama yaptı. Hakkani, kadınlarla erkeklerin ayrı ayrı üniversiteler ya da sınıflarda, başörtüsü takarak okuyabileceğini söyledi. Taliban müfredatta da değişiklik yapacak.

Erkeklerden oluşturulan bir hükümet kuran Taliban, yüksekeğitime ilişkin açıklama yaptı. Taliban hükümetinin Yüksek Eğitim Bakanı Abdul Baki Hakkani, kadınlar ve erkeklerin ayrı üniversiteler ya da sınıflarda eğitim görebileceğini söyledi. Taliban'ın yeniden eğitim sisteminde bazı dersliklerde kadın ve erkek öğrencilerin ayrı sıralarda oturarak aralarına perde çekildiği görüntüler ortaya çıktı. Taliban kadın öğrencilere başörtüsü takma zorunluluğu getirirken, eğitim müfredatında da değişiklik yapacak.

Hakkani, Taliban'ın son 20 yılda özellikle kadınlara yönelik tutumlarının değiştiğini iddia ederken, Taliban karşıtı eylemlere katılanlar ve gazetecilere yönelik Taliban çetesinin saldırıları ve işkenceleri sürüyor.

Öte yandan Taliban kadınların spor yapmasını da yasakladı.

Değiştiğini iddia eden Taliban'ın sözcüleri aracılığıyla yaptığı açıklamalar, kadınlara yaklaşımı ortaya koyuyor. Afganistan'da yayımlanan TOLO News gazetesine demeç veren Taliban Sözcüsü Syed Zekrullah Hashmi, kadınların doğurması ve çocuk büyütmesi gerektiğini söyledi, "Kadınların ülke yönetiminde olması gerekli değil" sözleriyle kadınların siyaset başta olmak üzere pek çok alanda görünürlüğünün engelleneceğini kaydetti.