11 Mayıs 2024 Cumartesi

'Tahir Elçi soruşturmasına ilişkin somut konuları gündeme taşıyacağız'

Tahir Elçi için adalet talebiyle 125. kez Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya Diyarbakır Barosu avukatları, Tahir Elçi cinayetine ve soruşturma dosyasına ilişkin daha somut konuları gündeme taşıyacaklarını belirtti.
Diyarbakır Barosu, Sur'da Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen başkanları Tahir Elçi için adalet talebiyle 125. kez Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya geldi.
 
Eylemde, Kürtçe ve Türkçe "Seni unutmayacağız" yazılı pankart açıldı. Baro Başkanı Yardımcısı Sertaç Buluttekin, Tahir Elçi'nin katledilişinin üzerinden 2,5 yıl geçtiğini hatırlatarak "Bu süre zarfında malumunuz olduğu üzere Tahir Elçi cinayetine ilişkin adalet adına tatmin edici, makul ve umut verici hiçbir gelişme yaşanmadı" dedi.
 
Tahir Elçi cinayetine ve soruşturma dosyasına ilişkin daha somut konuları gündeme taşıyacaklarını ifade eden Buluttekin, yetkililere şu soruları sordu:
"Tahir Elçi'nin ölmesine sebep olan vakıanın gerçekleşmesinden sonra toplanan kamera görüntülerinden birinde Tahir Elçi'nin ölmesine sebep olan merminin hangi silahtan çıktığı ve silahı kullanan kişinin kim olduğu belirlenebiliyor muydu? "Bu konu cinayetten sonra Kentte yapılan güvenlik toplantısında konuşuldu mu? Cinayetin gerçekleştiği yerdeki kameralardan birinin kayıtlarında meydan gelen 12 saniyelik kesintisinin sebebi bu mu?"
 
Kendileri açımızdan sadece duyum olan bu hususlarda dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklama yapmasını isteyen Buluttekin, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na da şunları söyledi: "Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı zaman zaman basına, Tahir Elçi cinayetine ilişkin soruşturma dosyasının sonucu nereye uzanırsa uzansın kararlılıkla yürütüleceği minvalinde açıklamalarda bulunmaktadır. Öncelikle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına Tahir Elçi'nin öldürülmesinden bu yana 2,5 yılın geçtiğini hatırlatmak istiyoruz. Bu süreç içinde cinayetin aydınlatılması için hiçbir kayda değer iş yapmadığınızı da Başsavcılığınıza hatırlatmak isteriz. Basına yaptığınız kararlı açıklamalarınızın amiyane tabirle gaz almak amaçlı olmadığını da görmek isteriz. Eğer bu soruşturma dosyasının üstesinden gelemiyorsanız, soruşturma dosyasının tamamını ve imkânlarınızı bizimle paylaşmanız halinde bilin ki Diyarbakır Barosu ve üyeleri bu soruşturma dosyasını sonuçlandırmaya muktedirdir, bu hususun da altını çizerek ifade etmek isteriz."