25 Nisan 2024 Perşembe

Smart işçileri talepleri kabul edilene kadar fabrikayı terk etmeyecek

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olmalarının ardından kazandıkları yetki hakkına patronun itiraz ettiği Smart Solar'da işçiler, işten atma saldırısına üretimi durdurarak ve fabrikayı işgal ederek yanıt verdi. ETHA'ya konuşan Birleşik Metal Gebze 1 Nolu Şube Sekreteri Fehmi Elmacı, işçilerin talepleri kabul edilene kadar fabrikayı terk etmeyeceklerini söyledi.

Gebze'de bulunan Smart Solar fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olan işçiler Aralık ayının ortasında sendikanın yetki almasının ardından patronun saldırılarıyla karşı karşıya. Sendikanın yetki almasına kabul etmeyerek itiraz eden Smart Solar patronu yasal süreç devam ederken işçilere yönelik baskı ve mobbinglerle sendikadan istifaya zorladı.

İşçilerin sendikadan istifasını sağlayan patron önce sendika üyesi 15 sözleşmeyi işçiyi ardından sendika üyesi kadrolu bir işçiyi işten atma. Patron aynı süreçte İŞKUR'a başvurarak 210 yeni işçi talebinde bulundu. Böylece sendikanın yetkisini düşürmeyi amaçlayan patronun saldırılarına işçiler dün akşam başlattıkları üretimi durdurma ve fabrikayı işgal eylemiyle yanıt verdi.

ELMACI: İŞÇİLERE BASKI VE MOBBİNG UYGULANDI
Gelişmelere ilişkin ETHA'ya konuşan işçilerin örgütlü olduğu Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 Nolu Şube Sekreteri Fehmi Elmacı, fabrikada çalışan 500 işçiden 360'ının sendikalarına üye oldukları bilgisini verdi.

Patronun sendika yetkisine itirazının ardından iki duruşma görüldüğünü üçüncü duruşmanın 27 Temmuz günü görüleceğini söyleyen Elmacı, bu süre içerisinde patronun bazen vaatler ama çoğunlukla baskı ve mobbingle işçileri sendikalarından istifaya zorladığını anlattı.

İŞTEN ATMA SALDIRI
İşçiler hakkında asılsız iddialarla tutanak tutulduğunu, daha önce müdahale edilmediği halde bu süreçte işçilerin çay ve yemek molası dışında sigara içmelerinin engellendiğini, amirlerin işçilere küfür ve hakaretler ettiğini aktaran Elmacı, "Geçen hafta sendikamızın üyesi 15'e yakın sözleşmeli işçi deneme sürecinde oldukları bahanesiyle işten atıldı. Bu süreçte işveren İŞKUR'a yeni 210 işçi alımı için müracaat etti. Dün sabah da örgütlenme çalışmalarını yürüten 4 yıllık işçi arkadaşımız işten atıldı" dedi.

İŞÇİLERİN YANITI ÜRETİMİ DURDURMAK, FABRİKA İŞGALİ OLDU
İşçilerin işten atma saldırısının ardından dün akşam üretimi durdurduğu ve fabrika içinde eyleme geçtiğini söyleyen Elmacı, patronla bugün gerçekleştirdikleri görüşmeden bir sonuç alamadıklarını kaydetti. İşçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapan, işten atan patronun yasal süreci bekleyeceğini söylediğini belirten Elmacı, dün sabah işten atılan sendika üyesi arkadaşlarının sendika üyesi olmayan işçileri tehdit ettiği ve baskıyla sendikaya üye yapmaya çalıştığı gibi gerçek dışı gerekçeyle atıldığını söyledi.

TALEPLER KABUL EDİLENE KADAR EYLEM SÜRECEK
Patronun işten atma saldırısına karşı üretimi durdurarak fabrika içinde direnen işçilerin "Sendikalaşma üzerindeki baskıların kaldırılması, işten atılan arkadaşlarının derhal işbaşı yaptırılması, sendika ile patron arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlaması" talepleri olduğunu hatırlatan Elmacı, bu talepler kabul edilene kadar işçilerin üretime başlamayacağını ve fabrikayı terk etmeyeceğini belirtti.

'POLİS İŞVERENLERİ KOLLUYOR'
Örgütlenmenin önündeki engellemelere izin vermeyeceklerini vurgulayan Elmacı, "Anayasal hakkımız olmasına, yasaların şartlarını yerine getirmemize rağmen bu hakkı kullanan arkadaşlarımıza hunharca bir saldırı var. Haksız yere saldırıyı yapan işverenler, bakıyorsunuz kolluk kuvvetleri işverenleri kolluyor, işçileri ise copluyor, gaz sıkıyor" sözleriyle polisin patronların çıkarlarını gözettiğine işaret etti.

DİRENEN İŞÇİLERE DESTEK
İşçilerin fabrika içindeki eylemi sürerken sendikacı yöneticileri ve bölgedeki fabrikalardan işyeri temsilcileri kapı önünde işçilere destek veriyor.

ASEN METAL DİRENİŞÇİLERİ YÜRÜYÜŞ YAPTI
Gün boyu siyasi partiler, Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu ve Kartal şube yöneticileri, Nakliyat-İş Sendikası ve direnişteki Asen Metal işçileri eyleme destek verdi.

Organize Sanayi sitesi içinde "Sendika hakkımız engellenemez. Atılan işçiler geri alınsın" pankartını açarak yürüyüş yapan Asen Metal işçileri, "Birleşen işçiler yenilmezler", "Smart işçisi köle değildir", "Sendika hakkımız engellenemez" sloganlarını attı. Sendika üyesi olmalarının ardından işten atılan 83 Asen Metal işçisi kapı önündeki direnişlerini bugün Smart Solar önüne taşımış oldu.