18 Nisan 2024 Perşembe

SKM Sözcüsü Aktaş: Mesajımızı verdik; susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz

SKM MYK toplantısı için bulundukları Balıkesir'de gözaltına alan SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, "Devlet bize mesaj verdi. Biz de duruşumuz, dayanışmamız ve sloganlarımızla mesajımızı verdik: Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dedi. 

AKP-MHP iktidarı, kadın düşmanı politikalarını daha kolay hayata geçirmek için sokakları dolduran kadınlara öncülük eden, kadın hareketinin öznesi olan kadınları hedef alıyor.

Sosyalist Kadın Meclisleri'ne yönelik son gözaltı saldırısı bunlardan biri. Balıkesir'de MYK toplantısı yapmak ve birlikte zaman geçirmek için bir arada olan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, SKM MYK üyeleri Çiçek Otlu, Ebru Yiğit, Tanya Kara, Züleyha Mangan, Ezgi Bahçeci, Satiye Ok ile evinde kaldıkları HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Sevgi Özdem, 26 Temmuz'da gözaltına alındı. 4 gün boyunca gözaltında tutulan sosyalist kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarıyla adliyeden çıkarak, iktidara yanıt verdi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Deniz Aktaş, gözaltı saldırısını ETHA'ya değerlendirdi.

'AKP KADIN ÖRGÜTLÜLÜĞÜNÜ KIRMAK, TOPLUMSAL MUHALEFETİ ENGELLEMEK İSTİYOR'
AKP'nin, iktidara geldiği günden beri kadın düşmanın politikalarını sürdürdüğünü kaydeden Aktaş, ancak özellikle son dönem bakımından kadın mücadelesinde öne çıkan, özne olan kadınlara yönelik saldırıların arttığına dikkat çekti.

Aktaş, şunları söyledi: "Devlet, Gülistan Doku'nun akıbetini soran kadınlara, Rosa Kadın Derneği'ne, TJA aktivistlerine, Kadınlar Birlikte Güçlü'nün İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine karşı yapmak istediği foruma ve bize yönelik saldırılarla, örgütlü kadın hareketine bir mesaj vermek istiyor. Aynı zamanda örgütlenmek isteyen kadınlara da gözdağı vermek istiyor. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmaya çalışıyor, bunun karşısında örgütlü bir kadın duruşu var. İktidar, bu kadın iradesini de kırmaya çalışıyor."

AKP-MHP iktidarının bugüne kadar kadın hareketinin iradesini kıramadığını ifade eden Aktaş, "Örgütlü kadın iradesini kırarak, toplumsal muhalefetin örülmesini de engellemeye çalışıyor" dedi.

'ÖRGÜTLÜ KADIN BİLİNCİNİN, DAYANIŞMASININ NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU HİSSETTİK'
Gözaltında oldukları süre boyunca mesaj gönderen bütün kadınlara, kadın örgütlerinin temsilcilerine ve siyasi partilere teşekkür eden Aktaş, "Kadın dayanışmamızı iliklerimize dek hissettik" diye vurguladı.

Aktaş, şöyle devam etti: "Örgütlü kadın bilincinin, dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu hissettik. Dayanma gücümüzü de, irademizi de çok daha arttıran bir yerde durdu. Gözaltına alındığımız ilk dakikadan itibaren bizler de örgütlü kadınlar olarak 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' sloganını attık. Aslında kadınların susmadığını, korkmadığını ve itaat etmediğini gördük, gösterdik. Kadın dayanışmasıyla, bilinciyle hareket ettik." 

Aktaş, gözaltında çıplak aramanın dayatıldığını ve buna sloganlarla yanıt verdiklerini söyledi.

MESAJIMIZI VERDİK: SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ, İTAAT ETMİYORUZ
"Devlet bize bir mesaj verdi. Biz de duruşumuz, dayanışmamız ve sloganlarımızla mesajımızı verdik" diyen Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aslında mücadelemizde çok haklı olduğumuzu, susmayacağımızı, korkmayacağımızı, itaat etmeyeceğimiz bir kez daha söyledik. Aynı kararlılık ve irade ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mesajı tüm kadın hareketi ile birlikte verdik."