16 Mayıs 2024 Perşembe

'Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz'

Hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanan TİS'i kabul etmeyen KESK üyeleri, çok sayıda kentte basın açıklaması yaptı. Kamu emekçileri,  "20 milyonluk bir kitleyi sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan mutabakatı tanımıyoruz. Ortada taraflar arasında bağlayıcılığı olan bir toplu sözleşme metni değil, 3 bin 600 ek gösterge ve sözleşmeli personeli durumu başta olmak üzere bilinmez bir tarihe bırakılan bir vaad-temenni metni vardır" dedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'ne (TİS) bir günlük iş bıraktı. KESK üyeleri İzmir, Diyarbakır, Van, Manisa ve Denizli'de basın açıklaması yaptı.

KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri, iş bırakarak Konak'ta bulunan eski Sümer Bank önünde açıklama yaptı. Eylemde, "Yoksulluk sözleşmesini kabul etmiyoruz", "İnsanca yaşayacak ücret için ek zam istiyoruz" ve "Ekonomik krizin, israfçı kamu yönetiminin bedelini emekçiler ödemesin. Ortak taleplerde birleşelim TİS'de kazanalım" pankart ve dövizleri açıldı. Eyleme, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi.

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, konfederasyonun ortak metnini okuyarak, kamu emekçilerini birleşerek söz de zamlara karşı ortak mücadele etmeye çağırdı. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri Defterdarlık binası önünde açıklama yaptı "Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz" yazılı pankart açıldı. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Diyarbakır Şubesi Genel Başkanı Süleyman Bozkurt, KESK olarak yapılacak TİS toplantısına katılmak için defalarca kez girişimde bulunduklarını ifade etti. 5 buçuk milyon kamu emekçisinin bir "oldu bitti" durumuyla karşı karşıya olduğunu belirten Bozkurt, "Bu durum bile tek başına 5 buçuk milyon kamu emekçisine ve emekliye verilen değeri ortaya koymaktadır" dedi.

Hükümetle varılan mutabakata dikkat çeken Bozkurt, "Varılan mutabakata göre, hükümetin 12 Ağustos'ta yaptığı ilk teklifin 2022 yılı için sadece 1 puan; 2022 yılı için ise 2 puan yani toplamda sadece 3 puan artırıldığı mutabakat 'büyük kazanım', 'bir başarı' gibi sunulmaktadır. Oysa bir toplu sözleşmenin başarılı ya da iyi bir toplu sözleşme olarak gösterilmesinin kriterleri açıktır. Bir toplu sözleşmede başarının temel kriteri ne talep ettiğiniz, ne aldığınız arasındaki makasın ağzı ile ölçülür" şeklinde konuştu.
 
Bozkurt, görev ve sorumluluğun bir adımı olarak tüm kamu emekçilerini kendilerine dayatılan sefalet-yoksulluk ve güvencesizlik mutabakatına karşı tepkilerini göstermek üzere üretimden gelen güçlerini kullanarak bir günlük grev kararını uyguladıklarını söyledi. Bozkurt, şöyle konuştu: "Bizleri yıllardır siyasi iktidarın ve yine bu iktidarın Hakem Kurulunun iki dudağı arasından çıkacak kararlara mahkum eden mevcut sisteme karşı grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi için mücadelemizi sürdüreceğiz."
                                                                                                                
TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya ise, TİS görüşmelerinde alınan kararları tanımadıklarını vurgulayarak, sendikalıların iş üretmeme kararına destek verdiklerini ve dayanışma göstereceklerini belirtti.

MANİSA 
KESK Manisa Şubeler Platformu da Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi önünde açıklama yaptı. Kamu emekçileri, yaşadıkları sorunların yanı sıra taleplerini de aktardı.
 
VAN

KESK Van Şubeler Platformu, TİS'e Cumhuriyet Caddesi'nde bir araya gelerek açıklama yaptı. "Sözleşmesini kabul etmiyoruz" pankartı açıldığı açıklamanın basın metnini HABER-SEN Van Şube Başkanı Hamit Aker, okudu. Aker, "Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde varılan mutabakatın adı 'ölümü gösterip sıtmaya razı etme mutabakatıdır.' Temel sorunlara ilişkin tek bir cümle yok.

Aker, "20 milyonluk bir kitleyi sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan mutabakatı tanımıyoruz. Ortada taraflar arasında bağlayıcılığı olan bir toplu sözleşme metni değil, 3 bin 600 ek gösterge ve sözleşmeli personeli durumu başta olmak üzere bilinmez bir tarihe bırakılan bir vaad-temenni metni vardır" diye belirtti. 

Açıklamanın ardında KESK üyeleri 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylem, "KHK ile yapılan adaletsizlikler çözülmedi", "Kreş hakkı çözülmedi" ve "Ücretli sendikacılık istemiyoruz" dövizleri taşındı. Açıklamada "Ya hep beraber ya hiç birimiz", "İşte sendika işte KESK", "Direne direne kazanacağız" sloganları ile sona erdi. 

DENİZLİ
KESK Denizli Şubeler Platformu Candoğan'da yaptığı basın açıklamasında Memur Sen'in "Memur kazandı" diyerek duyurduğu satış sözleşmesine tepki gösterdi. KESK Şubeler Platformu Sözcüsü Yusuf Yurdakul "Günlerdir bizden kaçırılan, kapalı kapılar ardında yapılan mütabakatın adı; ölümü gösterip sıtmaya razı etme mütabakatıdır" dedi.

5 buçuk milyon kamu emekçisi ve emeklisinin "oldu bitti" durumuyla karşı karşıya bırakıldığını söyleyen Yurdakul taleplerini sıralayarak grev hakkı olan gerçek bir toplu sözleşme için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.