16 Mayıs 2024 Perşembe

Salih Müslim Türkiye'nin Prag'daki oyununu anlattı

PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslim, Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltı sürecini anlattı.
PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslim, Çekya'nın başkenti Prag'da iki günlük gözaltıdan sonra nelerle karşılaştığını ANF'den Maxime Azadî'ye anlattı.
 
Prag'a özel bir konferans için Kuzey Suriye'yi temsilen geldiğini söyleyen Müslim, toplantının son günü olan dördüncü gün otelde gözaltına alındığını söyledi.
 
Çek polisinin "elimizde sizi yakalama emri var" diyerek, mahkemeden gelen belgeyi göstererek gözaltına alındığını kaydeden Müslim, talebin Türkiye'den gelmesi üzerine durumun yaşandığını ifade etti.
 
Gözaltında normal bir prosedürün uygulandığını söyleyen Müslim, "Sorgu yoktu. Mahkemeye doğrudan çıkardılar. Ama gözaltı iki gün sürdü" dedi.
 
TÜRKİYE GEVŞEK BULDUĞU YERDE VURMAK İSTİYOR
 
Uzun süredir Avrupa'da bulunan Müslim Çekya'da gözaltına alınmasına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'nin örgütlemesi, istihbarat ilişkilerine bağlıdır. Bazı yerlerde ilişkileri oluyor. Gevşek bulduğu yerlerde vurmaya çalışıyor. Türkiye istihbaratının bütün Avrupa'ya yayıldığını biliyoruz. Kürdistan veya Suriye'de yaptığı gibi askeri eylemleri Avrupa'da yapamıyor. Ancak yapabildikleri istihbarat oyunları ve ilişkileridir. Bazı yargı organlarını zayıf buldukları yerde yararlanmaya çalışıyorlar. Ancak Çek yargısı buna uyanıktı, oyun olduğunu biliyordu. Bu yüzden serbest bıraktı" diye konuştu.
 
Türkiye Salih Müslim'i arananlar listesine koydu ve başına ödül koydu. Müslim, "Şimdi Türkiye elinden ne geliyorsa yapabilir. Her zaman beklemek gerekiyor. Kirli oyunlarla zayıf gördüğü noktalarda yakalamak istiyor. İnsan avına çıkanlar ancak ilkelerden uzak yapılardır. Kriminal suçlu olanlar ancak böyle şeylerin peşine düşerler. Ama yargıda, bilhassa Avrupa'da bunun karşılığı yoktur" dedi.
 
İlk gözaltına alındığında kelepçe takılmadığını söyleyen Müslim, "Sadece mahkemeye götürülme sırasında 15 dakika kadar kelepçe kullandılar. İtiraz edince, usulün böyle olduğunu söylediler. Başka bir anlam ifade ediyor mu bilemiyorum. Onlar için ediyorsa bilemem ama bizim için kelepçeli veya kelepçesiz olmak farklı bir anlam taşımıyor" diye konuştu.
 
EFRÎN'İN SESİNİ KISMAK İSTEDİLER
 
Gözaltına alınmasının nedeninin Efrin'in sesini kısmak olduğunun altını çizen Müslim, "Türkiye'nin bu şekilde hırçınlaşması, oradaki zaferlere bağlıdır. Orada kaybediyorlar. Oradaki direniş çok görkemlidir. Şimdi Efrîn'in Avrupa'daki sesi biz oluyoruz. Oradaki insanların çığlıklarını, kadınların-çocukların sesi biz oluyoruz. Bizi susturmaya çalıştılar. Ama onu da başaramadılar. Başarısız oldular" diye belirtti.
 
TÜRKİYE EFRÎN'İN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR
 
Türkiye'nin bu kadar hırçınlaşmasının nedenin, başka yerlerde kullandığı IŞİD gibi bir çok çetenin kaybetttiğini ifade eden Müslim, çetelerin Kobanê'de, Rakka'da. Deyr ez Zor'da yenildiğini, bunu kurtarabilmek için son nokta olarak Efrîn'i işgal saldırısına başladığını vurguladı. Müslim, "İdlib'de bütün terörist grupların Türkiye'ye bağlanmış olması da, onları zorluyor. Türkiye üzerinde bunlara bir çare bulması için baskı var. Şimdi onlar da sıkıştırıp Efrîn'e saldırmak istiyor. Bu Kobanê'den, Rakka'dan ve hatta Musul'dan kalan DAİŞ kalıntılarının hepsini toplayıp, örgütleyerek Efrîn'e saldırması durumu var. Bir de hem güneyden ve hem de batıdan saldıran başka gruplar var. Muhakkak Efrîn'i ele geçirerek, hem demografik yapıyı değiştirmek hem de kendi istediği güçleri oraya yerleştirmek istiyorlar. Ne olursa olsun, hiçbir şekilde başaramayacaklar" dedi.
 
AKP/Saray rejiminin Efrîn'i işgal saldırısına Rusya'nın izin vermesine de değinen Müslim, şöyle konuştu: "Masa altında başka çıkarları var. Gaz meselesi olabilir, boru hattı var. Ekonomik çıkarlar var. Rusya bunun için susuyordur. Rusya gerçekten kendi ilkelerini ihlal ediyor. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruma iddiasında bulunuyor ama Türkiye işte Şehba'yı ele geçirmiş. İşgal altındadır. Şimdi Efrîn'i de işgal etmek istiyor. Rusya'nın bunda bir sorumluluğu vardır ve artık bir şeyler yapması gerekiyor. Ama susuyor. Artık çıkarları ne ise."
 
TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİSİ STRATEJİK DEĞİL
 
Türkiye-Rusya arasındaki ilişkinin stratejik olmadığının altını çizen Müslim, "Bu bir çıkar meselesidir ve geçicidir. Türkiye onun başına bela olacak bir gün. Türkiye bu politikası ile bütün dünya barışı için tehdit oluşturuyor. Oradaki başaramadığı kirli istihbarat oyunları ile Avrupa'da sonuç almak istiyor. Hem oraları hem de Avrupa'yı karıştırıyor. Dünya buna dayanamaz, bir yerde mutlaka dur diyecektir" diye kaydetti.
 
CERABLUS VE EL-BAB TÜRK İŞGALİ ALTINDA KALAMAZ
 
Türkiye'nin daha önce işgal ettiği Cerablus ve El-Bab'ın durumuna ilişkin de konuşan Müslim, "Buralarda sadece Kürtler yaşamıyordu.  Karışıktı. Bu bölgeler için de bir gün gelecek. Kimse susmayacaktır. Buralar Türkiye'nin işgali altında kalamaz" dedi.