29 Mart 2024 Cuma

Sağlık emekçileri, baskı politikalarını protesto etti

Sağlık emekçilerine yönelik baskıya karşı açıklama yapan SES Amed Şubesi, kurum amirlerinin yasaya aykırı olmasına rağmen sendikalarına üye olan çalışanlara dönük baskı, yer değiştirme ve mobbing uyguladığına dikkat çekildi. Derhal bu uygulamalardan vazgeçilme çağrısı yapıldı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi, Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçilerinin baskıya maruz kalmasını hastane önünde yaptığı basın açıklaması ile protesto etti. "Mobbinge karşı SES'te örgütlenelim" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Sağlıkta her türlü şiddete son" ve "Mobbing suçtur sessiz kalmayacağız" dövizleri taşındı.

SES Amed Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, sağlık çalışanlarının iş temposunun pandemiyle birlikte daha da ağırlaştığını belirtti. Performansa dayalı sistemle birlikte sağlık sisteminin çöktüğü ve yönetilmez hale geldiğini söyleyen Güldiken, "Pandemi bahane edilerek emekçilerin alın teri görmezden gelinmekte, ülkenin kaynakları yandaşlara, ranta, talana peşkeş çekilmeye devam edilmektedir. Yandaşı olana her türlü imkanı sunan iktidar, halka yeterli ve gerekli hizmeti sunmaktan imtina etmektedir" dedi.

İktidarın ayrıcalıklı ve ayrımcı yaklaşımlarının, yerelde hastane idarelerinde mobbing, kayırmacılık, keyfiyetçilik hallerine büründüğünü ifade eden Güldiken, Selahaddin Eyyubi Hastanesi çalışanlarının sürekli birim ve yerlerinin değiştirildiğini, talebi olanların ise keyfi olarak değiştirilmediği kaydetti. Hastane içinde sayısız bir şekilde keyfi uygulama görevlendirmelerin yapıldığını vurgulayan Güldiken, şu örnekleri verdi: "Çalışanların özel hastanelerden aldıkları 'durum bildirir' raporları kabul edilmemektedir. Genç ve daha aktif çalışabilecek personellerin bir kısmı, pasif görevlere verilmiştir. Acil servis sertifikası olan bir hemşirenin talebine rağmen yeri değiştirilmemiş, hastanenin Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdürü Aslı Bıçak tarafından kendisine yönelik yapılan mobbinge dair 19 Eylül 2021 tarihinde hastane yönetimine verdiği dilekçeye henüz bir cevap verilmemiştir."

Kurum amirlerinin yasaya aykırı olmasına rağmen sendikalarına üye olan çalışanlara dönük baskı, yer değiştirme ve mobbing uyguladığına dikkati çeken Güldiken, idarecilerin, kendi makam odalarını "ikna odalarına" dönüştürdüklerini belirtti. "Adı geçen hastane yöneticisi, sendikamıza üye olan çalışanlara hakaret, mobbing ve baskı yaparak, üyelerimizi tehdit ederek istifaya zorlamakta, hatta hastane müdürünün odasında zorla yaptığı üyelikleri paylaşacak kadar pervasızlaşmaktadır" diyen Güldiken, bu konuya dair resim ve belgelerin kendilerinde mevcut olduğunu belirtti.

Güldiken, Aslı Bıçak ve ona bu olanakları sağlayanların artık bir karar vermesi gerektiğini belirterek, "Ya sendika faaliyeti yürütecek ya da tarafsız bir yönetici olacaktır. Aksi bundan sonra mümkün olmayacaktır. Tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği ve çalışanlara mobbing uyguladığı için hakkında Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlıklarına idari soruşturma başlatılmasına yönelik müracaat edecek, savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. SES olarak süreci takip edeceğimizi ifade ediyoruz" dedi.