24 Nisan 2024 Çarşamba

Rusya Türkiye destekli HTŞ'yi 'terör listesi'ne aldı

Rusya, Türkiye'nin İdlib'te desteklediği Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) çetelerini 'terör örgütü' olarak ilan etti.

Rusya Yüksek Mahkemesi, Türkiye'nin İdlib'te desteklediği Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) çetelerini 'terör örgütü' olarak ilan etti.

Rusya Başsavcı İgor Krasnov, HTŞ'nin terör örgütü ilan edilmesi ve Rusya topraklarındaki faaliyetlerinin yasaklanması için Rusya Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu. Başvuru dün kapalı oturumda görüşüldü ve onaylandı.

Halen Suriye'nin İdlib bölgesinin hakimiyetini elinde bulunduran HTŞ çeteleri hakkında, Birleşmiş Milletler de benzer bir karar almıştı. Türkiye, HTŞ'nin elinde bulunan İdlib ve çevresinde gözlem noktaları oluşturmuştu. Bölgede başlatılan operasyonlar sonrasında, Türkiye, Suriye rejimi ve Rusya ile karşı karşıya gelmiş, uzun süre çatışmalar yaşanmıştı. Bölgede çatışmalar halen aralıklarla ağır silah atışları biçiminde devam ediyor.

Moskova'da yapılan anlaşma sonrasında başlayan Türkiye-Rusya ortak devriyesi de bölgede sürekli saldırıya uğruyor. Son olarak iki gün önce bir Türk askeri hayatını kaybetmiş, ikisi de yaralanmıştı.

Rusya uzun süredir, HTŞ'yi kontrol altına alma sözü veren Türkiye'nin Astana ve Soçi anlaşmalarındaki yükümlülüklerine yerine getirmemesi eleştirisi yapıyordu. Yüksek Mahkemesi'nin kararı, İdlib'de yeni bir operasyon hazırlığı yapıldığı ve Türkiye'nin Libya'daki çatışmalara doğrudan katılımının yoğunlaşmasının ardından geldi.

'KARAR DİĞER ÜLKELERE BİR MESAJ' YORUMU
Rusya Yüksek Mahkemesi'nin HTŞ kararını Sputnik'e değerlendiren Rus askeri uzman Aleksandr Perenciyev, kararın "diğer ülkelere Hayat Tahrir el-Şam'ı terör örgütü ilan etmeleri için bir sinyal" olduğunu dile getirdi, "Bu, terörle mücadeleye yönelik uluslararası çabaların koordinasyonu için çok gerekli" şeklinde konuştu.

Perenciyev, Heyet Tahrir el-Şam'ın El Nusra Cephesi'nin bir kolu olarak kurulduğunu, El Nusra'nın da El Kaide'ye bağlı olduğunu anımsattı. Rusya bakımından HTŞ'nin statüsünün resmi olarak tanınması ihtiyacı olduğunu dile getiren Perenciyev, "Zira bazı örgütler, kendilerini demokratik ve muhalif güçler olarak lanse ediyor. Bu da uluslararası toplumun bir kısmında kafa karışıklığına neden oluyor. Örgütün militanları, Rus askerlere ve Suriye ordusuna karşı savaşıyor" dedi.