29 Nisan 2024 Pazartesi

'Özel savaş politikalarına örgütlülüğümüzü büyüterek yanıt vereceğiz'

Şırnak'ta bir uzman çavuşun üç kadına uyguladığı taciz ve sonrasında yaşananların iktidarın sorumluluğu olduğunun altını çizen DEM Parti Kadın Meclisi, "Özel savaş politikalarına karşı kadın dayanışmamızı ve örgütlülüğümüzü büyüterek cevap vereceğiz. Erkek devlet şiddetine karşı dayanışmamızı büyütecek eşit, adil ve özgür bir yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz" dedi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, Kürdistan'da uygulanan özel savaş politikalarının bir parçası olarak asker, polis ve korucuların gerçekleştirdiği taciz ve tecavüz suçlarının son örneği olan Şırnak'taki uzman çavuşun işlediği tacize ilişkin açıklama yaptı. 

'ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARINDAN BAĞIMSIZ DEĞİL'
Şırnak'ta gerçekleşen taciz ve sonrasında yaşananlardan iktidarın sorumlu olduğunun altı çizilen açıklamada, erkek egemen iktidarın yürüttüğü kirli savaş politikaları kapsamında Kürtdistan'a getirilen asker, polis tarafından en başından beri hedef alınan kadınların iradesizleştirilmek istendiği kaydedildi. "Yıllardır özel savaşın merkezi haline getirilen Şırnak'ta dün gece bir uzman çavuşun üç kadını taciz etmesi olayı da bu politikalardan bağımsız değildir" denilen açıklamada, Kürt kadınlar başta olmak üzere üniformalı şiddetin hedefi olan halkın Şırnak'ta yaşanan olaya karşı gerçekleştirdiği tepkinin, özel savaş politikaları kapsamında yürütülen kadına yönelik şiddete karşı tavır alındığının göstergesi ve İpek Er gibi sayısız kadının failinin cezasızlıkla ödüllendirilmesinin bir sonucu olduğunun da altı çizildi. 

'SORUMLUSU İKTİDARDIR'
İktidarın tüm politikalarını Kürt ve kadın düşmanlığı üzerinden geliştirdiği için taciz ve sonrasında yaşananlardan sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, "Kadına yönelik işlenen suçları cezasızlık politikaları ile meşrulaştırdığı için sorumludur. Her gün en az 5 kadın, yanı başındaki  erkekler tarafından şiddet görürken bu şiddeti önlemek yerine, kadınların yaşamlarını koruyan kazanılmış haklarına göz diktiği için sorumludur.  Kadın kazanımlarını hedef alan ve şiddet gören kadını değil,  iyi hal indirimleri ile bu suçu işleyen faili koruyan kadın düşmanı politikalara karşı mücadelemizi en güçlü şekilde yürütmeye devam edeceğiz. Cezasızlık politikaları, dosyalara getirilen gizlilik kararı ile kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılmasına, kadına karşı işlenen suçların üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. Özel savaş politikalarına karşı kadın dayanışmamızı ve örgütlülüğümüzü büyüterek cevap vereceğiz. Erkek devlet şiddetine karşı dayanışmamızı büyütecek eşit, adil ve özgür bir yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması. Jin, jîyan, azadî" denildi.