19 Mayıs 2024 Pazar

Ormanların taşıdığı hayati önem Meclis gündeminde

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, küresel iklim krizinin yarattığı sorunlarla mücadelede hayati önem taşıyan ormanların ahşap endüstrisi için katledilmesine ilişkin Bakan Pakdemirli'nin yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. 

Küresel iklim krizi ve yarattığı sorunlar artarak devam ediyor. Önlemenin tek yolu ise toprağı, su varlıklarını, biyoçeşitliliği koruyan, erezyonu önleyen ormanları korumak. 

Ancak sermaye ve rant odaklı politikaları nedeniyle doğayı sömürmeye devam eden iktidarın politikaları sonucu, Türkiye'de son yıllarda ahşap endüstrisi için ağaç kesiminde büyük bir artış yaşandı.

2020 yılında odun üretimi 28,5 milyon metreküpe ulaştı. Bunun 5 milyon metreküpü özel sektör tarafından üretilmekte ve 1,5- 2 milyon metreküplük kısmı ise ithal edilmekte.

ORMAN KESİMLERİ, MİLLİ PARKLARA YÖNLENDİRİLDİ
2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu'nda, milli park; bilimsel ve estetik bakımından, ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri olarak tanımlanmakta. Orman kesimlerinin, işletme ormanlarından, milli parklara yönlendirildiği haberleri basında yer aldı. Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda 9 bin477 metreküp, Termessos Milli Parkı'nda 176 metreküp, Beyşehir Milli Parkı'nda 5 bin 703 metreküp, Kızıldağ Milli Parkı'nda 9 bin 520 metreküp ve Kovada Milli Parkı'nda 948 metreküp yıllık odun üretimi için eta verilmiştir. Beyşehir Gölü Milli Parkı ve Kızıldağ Milli Parkı Amenajman Planları onaylanmıştır. Milli parklar, toplam orman alanlarının yüzde 4'ü (907.500 hektar) kadar bir alanı kaplamakta. 

Milli parkların içinde yer alan ormanlar ise 304 bin hektardır. Meslek Odaları ve demokratik kitle örgütleri, mutlak korunması gereken alanlar olan milli parklarda ağaç kesimi yapılmasını bu güne kadar görülmemiş bir uygulama olarak değerlendirilmekte ve yasal düzenlemelere aykırı olduğunu belirtirken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmak üzere Meclis'e soru önergesi verdi. 

HDP MİLLETVEKİLİ ÇEPNİ'DEN SORU ÖNERGESİ 
HDP İzmir Milletvekili Çepni, Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti: 

"Türkiye'de yeterli miktarda odun üretimi yapıldığı dikkate alındığında, milli parklarda ağaç kesiminin planlanmasının gerekçesi nedir? Milli parklarda ağaç kesiminin yasalara ve yönetmeliklere aykırı olduğunu düşünmüyor musunuz?
Milli park sınırlarındaki ağaçların kesim planı hangi kriterlere göre yapılmıştır Hangi tür ağaçlar kesilecektir?
Milli parklarda ağaç kesiminin, doğal ekosisteme, biyoçeşitliliğe vereceği zararlar araştırılmış mıdır? Araştırmaların sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? Milli parkların odun üretimi dışında tutulması için bir çalışmanız olacak mıdır?
Doğal ormanların yok edilmesi nedeniyle, oluşturulmaya çalışılan endüstriyel ormanlar gerçek bir orman ekosistemi oluşturamamaktadır. 2015-2020 yılları arasında ahşap endüstrisinin talebini karşılamak için ne kadarlık alanda endüstriyel orman oluşturulmuştur? Ne kadar endüstriyel orman oluşturma projesi mevcuttur?
Orman alanlarının Amenajmanının ekolojik temelli yapılması için bir çalışmanız var mıdır?
Kereste sektörünün, Dünya ortalamasının üstünde üretim yaptığı dikkate alınıp, ormanlara daha fazla zarar verilmemesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapacak mısınız? Odun üretiminin azaltılması için çalışmanız olacak mı?"