18 Mayıs 2024 Cumartesi

ÖHD'den Feyzioğlu hakkında suç duyurusu

ÖHD Diyarbakır Şubesi, Kürtçe'nin kullanımına ilişkin ırkçı söylemleri nedeniyle TBB Başkanı Metin Feyzioğlu hakkında suç duyurusunda bulundu, istifa çağrısı yaptı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun bir televizyon programında Kürtçe'nin kullanımına ilişkin ırkçı söylemlerine ilişkin açıklama yaptı.

Diyarbakır Adliyesi yapılan açıklamaya HDP'liler de katıldı. Türkçe ve Kürtçe yapılan açıklamada konuşan ÖHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Özüm Vurgun, Feyzioğlu'nun sözlerinin Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurguladı.

'AYRIMCI SÖYLEMLERİ KABUL ETMİYORUZ'
Çok dilliliğin devletlerin toprak bütünlüğünü bozmadığını belirten Vurgun, Kopenhag Belgesi'nin 37'nci maddesini hatırlattı, "Devletlerin çok dilliğinin toprak bütünlüğüne saldırı niteliğinde olmadığı aksine aidiyeti sağladığı ve hakları özgürleştirildiği için bütünlüğe hizmet ettiği vurgulanmıştır" dedi.
 
Vurgun, ÖHD'li avukatlar olarak, farklı inanç, dil, düşünceler ve yaşam tarzına sahip avukatların oluşturduğu bir birlik başkanının makamı itibariyle evrensel hukukla bağdaşmayan, tekçi, ayrımcı ve yasakçı uygulamaları sürdüren düşüncelerini ve birlik bütünlüğünü bozmaya yönelik söylemlerini aleni bir şekilde açıklamasını kabul etmediklerini vurguladı.

FEYZİOĞLU HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Türkiye'de konuşulan bütün dillerin yasal ve anayasal güvenceye alınması için mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizen Vurgun, Metin Fevzioğlu'nun ayrımcılık suçunu işlediğini söyleyerek, suç duyurusunda bulundu.

Vurgun, "Bağlı bulunduğumuz barolar birliği başkanı olarak görev yapan zatın, makamı ve mesleği itibariyle iktidar yanlısı düşüncelerini reddediyor ve konumunun gerektirdiği tarafsızlığı gösteremeyen birlik başkanını etik ahlaka uygun olarak görevini bırakmaya davet ediyoruz" diye konuştu.