24 Nisan 2024 Çarşamba

'Oğlumun kemikleri dışında bir şey istemiyorum'

Kayıp yakınları bu hafta 27 yıl önce kaybedilen oğlu İsmail'in akıbetinin ortaya çıkarılması için mücadele eden Müfide Ağaya'nın çağrısını yükseltti. Cumartesi Anneler 847. hafta eylemlerinde İsmail Ağaya'nın akıbetinin ortaya çıkarılmasını ve sorumluların yargılanmasını istedi. 

27 yıl boyunca oğlu İsmail'in akıbetinin açığa çıkarılmasını isteyen Müfide Ağaya, "Son nefesime kadar oğlumu aramaktan vazgeçmeyeceğim" diyor. Kaybedilen yakınlarının akıbetinin ortaya çıkarılmasını ve sorumluların yargılanması için hak ve hakikat mücadelesi yürüten Cumartesi Anneleri, 847 hafta eylemlerinde Müfide Ağaya'nın sesine ses oldu. 

'KEMİKLERİNİ, KEFENİNİ İSTİYORUM'
Covid-19 nedeniyle online yapılan açıklamada söz alan Müfide Ağaya, konuşmakta güçlük çekti. Gözyaşlarını tutamayan anne Ağaya'nın dudaklarından ancak şu sözcükler dökülebildi: "27 yıl geçti çocuğu mu kuşlar mı, kurtlar mı götürdü? Kim nerede olduğunu biliyorsa Allah rızası için göstersinler. Hiçbir şey istemiyorum; çocuğumu, oğlumu istiyorum. Kemiklerini, kefenini istiyorum."

'YAPILAN TEK İŞLEM DOSYANIN TOZLU RAFLARDA BEKLETİLMESİ'
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız da, anne Ağaya'nın tüm ısrarlarına ve görgü tanıklarına rağmen savcılık tarafından ilgilenilmediğini söyledi. Yıldız, "Bu kadar uzun süreye rağmen İsmail'in dosyasının tozlu raflarda durmasından başka işlem yapılmadı. Anne Müfide Ağaya'nın gömülme hakkı, yas tutma hakkı eğer yaşıyorsa haber alma hakkı gibi birçok hakkı bu dosyada engellendi" dedi. 

ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMESİ ÇAĞRISI YAPILDI
847. haftanın basın açıklamasını İHD Batman Şube Eşbaşkanı Rümeysa Deniz Kaya okudu. Kaybelişinin 27. yılında İsmail Ağaya'nın akıbetini açığa çıkartacak, suçun fail ve sorumlularının tespit ederek yargılanmasını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma yürütülmesi için çağrı yapan Deniz, "Kaç yıl geçerse geçsin; İsmail Ağaya  için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin  hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 148 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?
20 yaşındaki İsmail Ağaya ailesi ile birlikte Batman'da yaşıyordu. Yaklaşık üç aydır 90'lı yıllarda yaşanan ağır hak ihlallerini kamuoyuna taşıyan Özgür Ülke gazetesinin dağıtımını yapıyordu. Dağıtım işinden kalan zamanlarda da inşaat işçisi olarak çalışıyordu.

29 Mayıs 1994 akşamı bir akrabasına uğramak üzere evden ayrıldı. Ancak ne akrabasının evine gitti ne de kendi evine geri döndü. Oğlunu arayan anne Müfide Ağaya, civarda yaşayan kadınlardan bir gencin sivil giyimli ve silahlı 3 kişi tarafından zorla otomobile bindirilerek kaçırıldığını öğrendi. Kadınlar, hava karardığı için yüzünü net olarak göremeseler de kaçırılan kişinin kot pantolon ve kot ceket giyen biri olduğunu belirttiler. İsmail evden çıktığında üzerinde kot pantolon ve ceket olduğu için annesi telaşlandı.

Ailesi İsmail'in gazeteden çalışma arkadaşları ile birlikte Merkez Polis Karakolu'na başvurdu. İsmail'i kaçıranların tespit edilmesini ve onun can güvenliğinin sağlanmasını talep etti. Ancak ailenin ilgili kurumlara yaptığı tüm başvurular sonuçsuz bırakıldı. İsmail'den bir daha haber alınamadı. Anne Ağaya arayışını "ömrüm oğlumu sormak için gittiğim karakollarda geçti" diyerek özetledi.