28 Nisan 2024 Pazar

Newroz ateşi bu kez Malatya ve Ankara'da yakıldı

Malatya'nın Battalgazi ve Ankara'nın Haymana ilçelerinde Newroz ateşi yakıldı.

Bu yıl "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları birçok kentte devam ediyor. Bugün de Malatya ve Ankara'nın Haymana ilçesinde Newroz ateşleri yakıldı. 

Malatya'nın Battalgazi İlçesi Emeksiz Üst Kavşağı'nda Newroz kutlaması yapıldı. Soğuk havaya rağmen çok sayıda kişi kutlamalara katıldı. Newroz sahnesine, 2017 Amed Newrozu'nda polisler tarafından katledilen Kemal Kurkut'un fotoğrafı asıldı. DEM Parti bayraklarının dalgalandığı alanda uzun bir süre halay çekildi. Kutlamada sık sık, "Kemal Kurkut ölümsüzdür", "Newroz pîroz be" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı. 

DEM Parti Malatya İl Eşbaşkanı Nazım Bayram, halkın Newrozu'nu kutladı. Bayram, 6 Şubat Maraş merkezli depremleri hatırlatarak, iktidar politikalarını eleştirdi.

Tutsak siyasetçi Sabahat Tuncel'in Newroz'a gönderdiği mesaj da okundu.

DEM Parti Malatya Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Sevim Şimşek Bayram, "Bu meydan zalimlere başkaldıran özgürlüğün meydanıdır. Kemal Kurkut'un şahsında bu mücadelede yitirdiğimiz tüm canlarımızı saygıyla anıyoruz" dedi. 

‘MALATYA'YI KÜRTSÜZLEŞTİRMEK İSTİYORLAR'
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, iktidarın kente dönün politikalarına işaret ederek, "Malatya'yı kimliksizleştirmek, Kürtsüzleştirmek istiyorlar. Yıllardır sistem partileri 'burada çalışıyoruz sizler için varız' diyorlardı. Ama ne oldu depremde; o inançları istismar edenler neredeydi? Ben depremin 2'nci günü buradaydım. Malatya'da enkaz başında AKP'ye oy vermiş bir baba, 'ellerimle enkazı kazımaya çalışıyorum' diyordu. İnsanlarımız yardım gelmediği için enkaz altında yaşamını yitirdi. Tabut yoktu, kefen yoktu. Bize vatan millet edebiyatı yapanlar bu halka bir su, bir çadır dağıtamadı. Kızılay kan sattı. AFAD çadır dağıtmadı" dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki gösteren Koçyiğit, "Sayın Öcalan üzerinde mutlak tecrit politikalarıyla Kürt sorununu çözümsüz bırakıyorlar. Bu nedenle Newroz alanlarından haykırıyoruz. Tecride son verin, Kürt sorununun çözümü için Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmeleri sağlayın. Kürt sorununun çözümü için muhatap Sayın Öcalan'dır" dedi. 

Daha sonra Newroz ateşi yakıldı. Mezopotamya Kültür Merkezi'nden (MKM) bir grubun seslendirdiği şarkılarla Newroz ateşinin etrafından halay çekildi. 

ANKARA 
Ankara'nın Haymana ilçesinde kent meydanında Newroz kutlandı. Kutlamaya çok sayıda kişi katıldı. Newroz'da sık sık "Bijî Newroz” ve "Newroz Pîroz Be” sloganları atıldı.

DEM Parti Haymana Belediyesi Eşbaşkan adayı Mahmut Başaran, halkın kendini yönettiği bir belediye yönetimi için aday olduğunu söyledi. Başaran, "Kentin en ağır işlerini yapan, en ucuz emek gücü olan Kürt gençleri ve Haymana gençlerinin toprağına, geleceğine sahip çıkarak kökleri üzerinde Newroz çiçekleri gibi geleceğe güvenle yürümesi için tek alternatif biziz” dedi.

DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Fatin Kanat, Newroz'un direnişin ve özgürlüğün simgesi olduğunu vurguladı. Kanat, kentteki adaylar için destek istedi.

DEM Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar ise, "Amed Newrozu'nda halkın mesaj çok netti; halk, savaş ve operasyon istemiyor. Savaş ve çatışma ölümden başka bir şey getirmiyor. Bu ülkede artık ne Türk anneleri ne de Kürt anneleri ağlamasın istiyoruz. Bu ülkeye onurlu bir barış gelmesi gerekiyor ve bu talebimiz engellenmemelidir. Barışın muhatapları bellidir, İmralı'da ağır bir tecrit var. İmralı'nın kapıları açılmalı, çözüm masası yeniden kurulmalıdır" dedi.

Newroz kutlamaları, halaylar ve sloganlarla son buldu.