19 Mayıs 2024 Pazar

'Nehirler kar için değil, yaşam için aksın'

14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Günü dolayısıyla Adana, Mersin ve Ankara'da yapılan basın açıklamalarında "Nehirler kar için değil, yaşam için aksın" denildi.

14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Günü dolayısıyla birçok kentte basın açıklamaları yapıldı.

ADANA
Adana Dersimliler Kültür Dayanışma Yardımlaşma Derneği,  Dersim'de bulunan Munzur Nehri'nin HES ve barajlarla tahrip edilmesini Heykelli Park'ta düzenledikleri açıklamayla protesto etti. Açıklamaya, kentteki Alevi temsilcilerinin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Açıklamada konuşan Dernek Başkan Yardımcısı Ali Narin, 22 Mart Dünya Su Günü'ne dikkati çekerek, dünya genelinde suya olan ihtiyaca değindi. Günümüzde birçok ülkenin temiz suya erişemediğini aktaran Narin, "Burada nehirleri, gölleri, dereleri kardeş yapmaya geldik. Mücadelemizi dün olduğu gibi bugünde, yarında yılmadan büyüterek, devam ettireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Nehirler kar için değil, yaşam için aksın" dedi.

MERSİN
Mersin Dersimliler Derneği de dernek binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda dernek yöneticisinin katıldığı açıklamada, "Doğa senin Munzur senin seyirci kalma sahip çık" pankartı taşındı. Açıklamayı okuyan Mersin Dersimliler Derneği üyesi Nurşen Çığlık, yaşam alanlarını yok edecek projeleri Dersimliler olarak tanımayacaklarını belirterek, "Talanınıza geçit vermeyeceğiz" dedi.

ANKARA
Ankara Dersimliler Derneği, 14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Günü'ne ilişkin dernek binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül de katıldı.

Basın açıklamasını dernek başkanı Yaşar Kılavuz okudu. Kılavuz, "Bizler, suyuna, toprağına, yaşam alanlarına, tarihi- kültürel ve sosyal değerlerine sahip çıkan Dersim halkı olarak; akıl, bilim ve izandan yoksun projelerin uygulayıcıları ve sahiplerini bir kez daha uyarıyoruz. Sizlerin, yaşam alanlarımızı yok edecek projelerinize Dersimde yaşam hakkı tanımayacağız" dedi.

BURSA
Bursa Dersimliler Derneği, 14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Günü nedeniyle dernek binasında basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında konuşan Bursa Dersimliler Derneği Başkan Yardımcısı Ali Genç, "Her şeye bir gün belirleyenler hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar. Bugün burada bir kez daha 'belirli gün ve haftalarını' hatırlatmak, Dersimin çığlığını haykırmaya ve doğamız için ayakta olduğumuzu duyurmaya geldik. Yerli ve uluslararası şirketler, pandemi koşullarını da fırsat bilerek ülkemizin dört bir yanında ormana, suya doğaya karşı büyük bir yağma hareketini arttırarak devam ediyorlar. Dersim coğrafyası olarak biz de 'payımıza' düşeni fazlasıyla alıyoruz" dedi.