28 Mart 2024 Perşembe

MLKP: Şafak Kızıldere yoldaş ölümsüzdür

MLKP, Ulaş Alankuş'un (Şafak Kızıldere) Ağrı Doğubeyazıt'ta çıkan çatışmada ölümsüzleşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Ulaş yoldaşa ve tüm ölümsüzlerimize söz veriyoruz: Kavgamız her yerde sürecektir yoldaşlar. Silahlarımız asla susmayacaktır. Şafak Kızıldere/Ulaş Alankuş yoldaşın adı, anısı ve idealleri genç komünistlerin ellerinde bayraklaşacak, partimiz için bir bağlılık ve savaş andı olacaktır" dedi.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Merkez Komitesi (MK), parti üyesi Ulaş Alankuş'un (Şafak Kızıldere) ölümsüzleşmesinin ardından açıklama yaptı.

9 Ağustos tarihli MLKP açıklamasında, "Kısa ömrüne upuzun bir hayat sığdıran Ulaş Alankuş, parti adıyla Şafak Kızıldere yoldaş faşist inkarcı sömürgeciliğe karşı savaşta elde silah dövüşerek ölümsüzleşti. 17 Mayıs 1997'de Ankara'da başladığı yaşamını, 25 yaşında Agirî-Bazîd'de/Ağrı Doğubeyazıt'ta partimizin üyesi, FESK Karadeniz Kır Birliği ve HBDH gerillası olarak bayraklaştırdı" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Parti üyeliği başvurusunda söylediği gibi, adı ve içinde çocukluğundan beri taşıdığı adalet ve vicdan duygusu Ulaş yoldaşın çok erken yaşlardan itibaren devrimciliğe sempati duymasını koşullamıştı. 2013'te Kocaeli'de genç komünistlerle tanıştığında, okuldan çıktıktan sonra işçilik yapan bir lise öğrencisiydi. Gezi-Haziran ayaklanmasına kentteki KGÖ'lülerle birlikte katıldı. Ocak 2014'ten itibaren KGÖ saflarında lise çalışması yürütmeye başladı. Mayıs'ta KGÖ üyesi oldu. Bir yıl sonra İstanbul'da liseli gençlik mücadelesinin örgütçülerinden biriydi. Aynı dönemde milis çalışmalarında görevler üslendi. Şafak Kızıldere yoldaş, 20 Temmuz 2015'te Amara'daydı. Suruç/Pîrsus katliamı onu geriletmedi. Tersine savaşım azmini biledi. Ekim 2015'te bir işgal eyleminde gözaltına alınıp tutuklandı. 8 ay Silivri zindanında geleceğe hazırlandı. Tutsaklığından sonra Ankara'da KGÖ saflarında görev omuzladı.

Şafak yoldaş parti üyeliği başvurusunda, iki-üç yıllık dönemde, Kürt halkının ulusal özgürlük hakkı ve kadın özgürlük mücadelesi konusundaki fikirlerinin köklü biçimde devrimcileştiğini söylüyor ve 'askeri alanda bir deneyimimin ve eğitimimin olmayışının bende büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Eğer bu konuda da kendimi geliştirebilirsem gayet başarılı olabileceğime inancım tam' diyordu. Bu isteği doğrultusunda, henüz 20 yaşındayken, Mayıs 2017'de Rojava'ya geçerek Taylan Alçay adını aldı ve devrimci yaşamında yeni bir dönem başlattı. Birkaç ay sonra ise, eğitim için Hüseyin Demircioğlu Akademisi'ne gitti. Alişer Deniz devresinde gerçekleşen eğitimini 21 Mart 2018'de tamamladı. Güçlü yoldaşlık ilişkileri, görevlerde ve yaşamda emekçiliği, sorumluluk duygusunun gelişkinliği, eleştiriye açıklığı, çalışmaları örgütlemekte ve sistemleri işletmekteki başarısı, teorik eğitimlere ilgisinin ve katılımının yüksekliği, askeri eğitimlerdeki kavrayış hızı, silah hakimiyeti Şafak yoldaşın eğitim devresi sürecinde öne çıkan özellikleri oldu. Akademi Komutanlığı onun için, 'devre içerisinde hem partiyi tanıma ve çizgiye hakimiyet, hem de teorik-ideolojik birikim bakımından en ileri düzeyde olan yoldaştı' diyordu.

Eğitimini izleyen dönemde FESK Karadeniz Kır Birliği'nde görev omuzladı. 17 Nisan 2018'de partiye, yoldaşlarına şunları yazdı: 'Mahir Çayan'ın, Kemal Pir'in, Metin Lokumcu'nun topraklarına, Karadeniz'e akacağız. Hırçın dalgaların, puslu yaylaların yamacına gideceğiz. Karadeniz'e ilk gidecek MLKP gerillalarından olmak, ölçüsü olmayan bir gurur benim için. Hazırlıklarımız devam ediyor. Fiziken ve zihnen kendimizi daha güçlü kılarak yola çıkmak için her gün çalışıyoruz. Görevimizde ihtiyacımız olan sabır, irade ve güce sahibiz. Bazen saatlerce aralıksız yürüyeceğiz, bazense günlerce hareketsiz kalacağız. Bazen aç kalacağız, bazen susuz. Bazen kapalı bir alanda kalacağız, bazense dışarıda soğukta. Ancak bunun bilincinde ve isteğindeyiz. Bu konuda oluşan güvenimize referanslarımız var güç aldığımız. İllegal matbaada günlerce tek başına çalışarak yayın basan Hasan Ocak'ın yoldaşlarıyız biz. Ölüm orucunda ilk ben olmalıyım manifestosunu yazarak ölüme yürüyen Hüseyin Demircioğlu'nun öğrencileriyiz. Erdal'ların, Şengül'lerin, Tuncay'ların, Ahmet Metin'lerin, Yasemin'lerin, Serkan'ların, Cebo'ların Berçem'lerin, Alişer'lerin, gözaltılarda işkencehanelerde açlığa ve susuzluğa göğüs gererek teslimiyete inat direnişi yükseltenlerin yoldaşlarıyız biz. Yola çıkarken Mahir Çayan'ın 'biz buraya dönmeye değil, ölmeye geldik' sözlerindeki kararlılıktır bize güç veren. Nihai amacımız her bir yoldaşınkiyle aynı. Devrimin zaferi. Kimimiz illegal hücrede, kimimiz cephede, kimimiz sokakta elinde bildiriyle, kimimiz zindanda, kimimiz dağlarda ve daha niceleri. Aynı nehirde olmasak da hepimiz aynı denizde buluşacağız. Bunun inancı ve kararlılığıyla zaferi elde edeceğiz.'

2018 yazında Taylan Şafak Alçay adını aldığı Rojhilat topraklarındaydı. Şubat 2019'da parti önderliğine ilettiği bireysel gelişim raporunda şöyle diyordu: 'Pratik deneyim kazanma, askerilik düzeyimi geliştirme bakımından oldukça verim elde ettim. Çalışmaların içerisinde aktif bir biçimde rol oynamaya, hem kendimi geliştirmeye hem de partimizi temsil etmenin ciddiyetiyle yaklaşmaya çalıştım. Radyoda partiyle ilgili ufak bir haber duyduğumda dahi yüzümün gülümsediğini hissediyorum. Özellikle 6. Kongre'nin başarıldığı bilgisinin ulaşmasıyla yaşadığımız mutluluğu ve coşkuyu anlatmak oldukça güç, ben de yeni dönemde daha güçlü MLKP'lilik pratiği sergileyeceğimin sözünü yoldaşlara vermek istiyorum. Bize sunulan onura layık olmak için bunun kaçınılmaz olduğunu biliyorum. Gecenin evinde yangın cüretini kuşanan Yasemin yoldaşın yoldaşları olarak başaracağımıza sonsuz inanıyorum. Başta Şubat ayında sonsuzluğa uğurladığımız Yasemin yoldaş olmak üzere tüm şehitlerimizi anarak raporumu noktalıyorum.'

Ulaş Alankuş/Şafak Kızıldere yoldaş, henüz 21 yaşındayken kır gerilla savaşı içinde yer aldığı Serhat'ta, ölümsüzleştiği güne değin faşist sömürgeciliğe karşı pek çok eylemde devrimci görevler üstlendi. Eksiklikleri ve yetersizlikleriyle kararlı bir mücadele yürüterek, gerillalık ve komutanlık niteliklerini geliştirmek için kesintisiz çaba içinde oldu. Mayıs 2019'daki ikinci eylem raporunda, 'Bu biçimiyle ilk defa bir saldırı eyleminin içerisinde yer aldım. Bu benim bakımımdan çok iyi bir deneyimdi. Hem şu an bulunduğum Serhat alanında, hem de Karadeniz'de daha iyilerini gerçekleştirme sözünü yoldaşlara veriyorum' diyordu.

Biz de Ulaş Alankuş/Şafak Kızıldere yoldaşa ve tüm ölümsüzlerimize söz veriyoruz: Kavgamız her yerde sürecektir yoldaşlar. Silahlarımız asla susmayacaktır. Faşist şeflik rejiminin ideolojik-siyasi tasfiyecilik ve örgütsel yok etme saldırılarına karşı parti çizgimize bağlılık yüksekte tutulacak, devrimin örgütlenmesi ve zaferi için mutlaka, ama mutlaka fedakarlığın, kahramanlığın, yaratıcılığın yeni biçimleri ve düzeyleri geliştirilecektir. Şafak Kızıldere/Ulaş Alankuş yoldaşın adı, anısı ve idealleri genç komünistlerin ellerinde bayraklaşacak, partimiz için bir bağlılık ve savaş andı olacaktır."