19 Mayıs 2024 Pazar

Mersin NKP yetkilileri uyardı: Türkiye'nin kabusu olacak

Akkuyu mevkiinde 2008 yılında inşaasına başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3. ünitesinin temelinin yarın atılacak olmasına ilişkin açıklama yapan NKP, yetkililere seslendi ve "Türkiye'nin kabusu olacak" dedi. 

Mersin NKP, Akkuyu NGS'de 3 reaktörün temelinin atılmasına ilişkin Mimarlar Odası Mersin Şubesi önünde açıklama yaptı.

Türkiye ve Rusya arasında Mayıs 2010'da imzalanan anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Yanışlı Mahallesinin Akkuyu mevkiinde 2018 yılında inşasına başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) üçüncü güç ünitesinin temeli yarın atılacak. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin törene video konferans yöntemiyle katılacak.

Japonya'nın Fukuşima kentinde 11 Mart 2011 yılında yaşanan nükleer santral kazasının yıldönümüne denk gelen temel atma töreni öncesinde Mersin Nükleer Karşıtı Platformu'nun (NKP), açıklamasına İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Başkanı Hakkı Demir, Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen ve Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz yanı sıra çok sayıda çevre örgütü temsilcisi katıldı.

"10 Mart'ın sonu 11 Mart Fukuşima" pankartının açıldığı eylemde, "Nefes alamıyorum", "Nükleer santral ölümdür" ve "Akkuyu pahalıya patlar" dövizleri taşındı.

'ŞİRKET SADECE RUSYA'DA DEĞİL HER YERDE SABIKALI'
Fukuşima'daki nükleer santral kazasını hatırlatan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Aycan Özkan, itirazlarına rağmen yarın Akkuyu'da üçüncü reaktörün temelinin atılacak olmasına tepki gösterdi. Akkuyu NGS'yi yapan ROSATOM adlı şirketin Çernobil Nükleer Santrali'nin kurucusu olduğuna dikkat çeken Özkan, şirketin sadece Rusya'da değil, nükleer santral inşasını yaptığı her yerde sabıkalı olduğunu ifade etti.

'TÜRKİYE'NİN KABUSU OLACAK'
Özkan, santralin "Türkiye'nin kabusu olacağı" uyarısında bulundu. Atılacak temelin Türkiye'nin yararına değil, zararına neden olacağını dile getiren Özkan, santralin ekolojik yıkıma neden olacağını söyledi ve yetkililere şöyle seslendi: "Bu ülke bu yıkımı hak etmiyor ve bu bir talep değildir, yapamazsınız! Diyoruz ki; bizi uluslar üstü sermayeye daha fazla bağımlı kılan işleri bırakın artık."