19 Mayıs 2024 Pazar

Malatya'da madenler uğruna doğa katlediliyor

Malatya'nın ilçeleri ve köyleri sermaye-iktidar ilişkisine dayanarak yapılmak istenen maden projeleri nedeniyle talan edilmek isteniyor. 

İktidarın rant ve sermaye odaklı politikaları nedeniyle madenler uğruna doğa katledilmeye devam ediliyor. Malatya'nın Arguvan, Pütürge, Hekimhan, Doğanşehir ve Yeşilyurt ilçeleri başta olmak üzere tüm bölgede Altın, Demir, Gümüş maden aramaları, mermer ve taş ocakları, kireç kuyuları, HES'ler, JES'ler, tuğla, kiremit ve çimento fabrikalarının ve meraların kiralanması yöntemleri ile büyük bir doğa ve çevre katliamı yaşanıyor. 

Yabancı şirketlerle işbirliği halinde yürütülen madencilik faaliyetleri, sermaye-iktidar ilişkisine dayanarak ve hiçbir kural tanımadan bölgenin tüm ekosistemini, doğal yapısını ve yaşam alanlarını tehlikeye atıyor. Öyle ki son 4 yılda 867 adet Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapılmış, bu başvurulardan 328'ine "ÇED gerekli değildir" raporu verilerek maden şirketleri için idari zorunluluklar ortadan kaldırıldı. Bu durum bölgenin maden şirketleri için nasıl ranta açıldığının somut bir göstergesi.

Malatya'nın, ilçelerinin ve köylerinin en önemli geçim kaynakları olan kayısı, ceviz, dut, üzüm, erik, armut, elma, alıç tarımının, hayvancılık faaliyetlerinin ve yaban hayatının kirletilecek sular ve yapılacak doğa katliamıyla önemli ölçüde zarar göreceği açık. Öte yandan Malatya Çevre Platformu'nun yaptığı açıklamaya göre; madencilik faaliyeti yürütenler doğa talanına karşı duran bölge halkına "size iş vereceğiz, çocuklarınızı okutacağız, size ev yapacağız" gibi vaatler vererek ÇED süreçlerinde halkı susturmaya çalışmaktadırlar. Doğa ve çevre talanının yanı sıra madenlerin yarattığı hava kirliliği halk sağlığını da tehlikeye atıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Malatya'da yaşanan doğa katliamına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. 

Gülüm'ün derhal yanıtlanmasınıistediği sorular şöyle: 
"Malatya sınırları içerisinde maden arama ve işletme ruhsatı verilen maden ocağı sayısı kaçtır? Hangi şirketlere ruhsat verilmiştir? Maden ocaklarının faaliyet yürüttüğü alanlar neresidir?
Maden şirketlerinin hukuk dışı ve kuralsız faaliyetleri niçin yeterince denetlenmemektedir?
ÇED raporlarında doğa ve çevre talanına ilişkin zararlar yer almakta mıdır? Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Malatya'da maden şirketlerince yapılan ÇED başvurularına 'ÇED gerekli değildir' raporları vermesinin gerekçesi nedir? Bu kararlar iptal edilecek midir?
ÇED başvuru sürecinde bölgedeki halkın ve çevre örgütlenmelerinin görüşleri alınmakta mıdır? Maden şirketleri tarafından halkın çeşitli vaatlerle manipüle edilmesine karşı bilgilendirmeler yapılmakta mıdır?
Malatya'da halkın geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığın zarar görmesini, yaban hayatının ve ekolojik yapının bozulmasını engellemek için bir girişiminiz olacak mıdır?"