23 Nisan 2024 Salı

Macron'nun kabinesini kadınlar protesto etti: Kadın düşmanı, utanç hükümeti

Fransa'da Gerald Darmanin'in İçişleri Bakanlığı'na, "MeToo" hareketi ve feminizm karşıtı açıklamalarıyla daha önce de derneklerin tepkisini çeken ceza avukatı Eric Dupond-Moretti'nin de Adalet Bakanlığı'na getirilmesini kadınlar protesto etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la Başbakan Jean Castex'in belirlediği yeni hükümette, tecavüzden yargılanan Bütçe eski Bakanı Gerald Darmanin'ın İçişleri Bakanlığı'na getirilmesi kadın örgütleri tarafından protesto edildi.

Sadece İçişleri Bakanlığı değil aynı zamanda "MeToo" hareketi ve feminizm karşıtı açıklamalarıyla daha önce de derneklerin tepkisini çeken ceza avukatı Eric Dupond-Moretti'nin de Adalet Bakanlığı'na atanması da protesto edildi.

Cumhurbaşkanı Macron'un yeni kabinede 14 erkeğe karşın 17 kadına yer vermesi kadın düşmanı politikalarını gizlemeye yetmedi.

Devir teslim töreni sırasında İçişleri Bakanlığı önüne gelen bir grup feminist, "bir tecavüz zanlısının bakan olarak atanmasını" protesto etti. "Darmanin istifa" sloganları atan kadınlar, bakanlık kapısındaki güvenlik tarafından uzaklaştırıldı.

Nous Toutes bileşeni kadın örgütleri Madeleine kilisesi önünde eylem yaparak Macron hükümetini protesto etti. Eylemciler, Macron'un iktidara geldiğinden bu yana kadına yönelik şiddetin artığını ve devletin tecavüzcüleri koruduğunu belirtti. "Tecavüzcü ve kadın düşmanı erkeklerden oluşan bir hükümetten adalet beklenemez" diyen eylemciler eylemlerine devam edeceklerini ifade ettiler. Kilisenin önüne erkekler tarafından taciz ve tecavüze uğrayan, katledilen kadınlar için temsili tabut ve çiçek bırakıldı.

Kadınların istifasını istediği yeni İçişleri Bakanı Gerald Darmanin 2009 yılında tecavüzden yargılandı ve 2018'de sonuçlanan davada "takipsizlik" kararı verildi. Fakat aynı iddiayla 11 Hazian'da yeniden soruşturma başlatılmıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin dinlenmesine ilişkin davadan cihatçı sanıkların yargılandığı davalara kadar çok sayıda tartışma yaratan davayı kazanan en önemli ceza avukatlarından Eric Dupond-Moretti Adalet bakanlığına getirilmesi de feministlerin öfkesini çeken ikinci isim oldu.

Moretti'nin Adalet Bakanlığı'na gelmesi, hakimler sendikası tarafından da sert eleştirildi.

Dernekler ortak yazılı açıklamada, "Fransa'da, cinsel şiddetle ilgili suç duyurularının yüzde 76'sı hakkında işlem yapılmadığını, kurbanların yüzde 82'sinin polis ve yargı tarafından kötü karşılandığı ve tecavüzcülerin yalnızca yüzde 1'inin yargılanarak ceza aldığını" belirten dernekler, iki bakanın istifasını istedi.

Osez le Feminisme Derneği, cinsel şiddet gören kadınlar için kilit önem taşıyan polis ve yargı kurumlarının başına yapılan atamaların tam bir "provokasyon" olduğunu savundu. Üstelik kadın hakları mücadelesinden gelen eski Eşitlik Bakanı Marlene Schiappa'nın da tecavüzle suçlanan Darmanin'ın yanına yardımcı bakan atanmasının "şok edici ve aşağılayıcı" olduğunu dile getirdiler.

Les Effrontees derneğinin kurucusu Fatima Benomar da "Bu anti-feminist atamalar bize hakaret, bir savaş ilanıdır" dedi. Kadın dernekleri sosyal medyadan, "Polisin başında bir tecavüzcü, adaletin başında bir cinsiyetçi ile kadına yönelik şiddetle nasıl mücadele edeceğiz? Bu bir utanç hükümetidir!" mesajlarını paylaştı.

"Hakimlerin fazla bağımsız olduğu ve onların da aldıkları kararlar hakkında hesap vermesi gerektiğini" söyleyen Dupond-Moretti'nin Adalet Bakanı olmasını değerlendiren hakimler sendikası, "Bu atama hakimlere bir savaş ilanıdır" açıklaması yaptı.