18 Nisan 2024 Perşembe

Lice'de çocuğa işkence yapan 5 polis gözaltında

Lice'de sokak ortasında durdurularak götürüldüğü jandarma karakolunda işkence gören 14 yaşındaki Y.D, kendisine işkence yapan biri komiser 3 polisi fotoğraflarından teşhis etti. Çocuğa işkence yapan 5 polis ise işkence saldırısından 6 gün sonra gözaltına alındı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 21 Mart'ta, 10 yaşında arkadaşıyla evine dönerken polis tarafından durdurulan 14 yaşındaki Y.D'nin kaçırılarak işkence edilmesine ilişkin soruşturma sürüyor. Lice Jandarma Komutanlığı'na çağrılan Y.D, işkenceci 3 polisi fotoğraflarından teşhis etti.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda işkenceyle ilgili 5 polisin gözaltına alındığını duyurdu. Eren, "Lice'de 14 yaşındaki Y.D'ye yönelik işkence ve kötü muamele olayı ile ilgili 5 polis hakkında başlatılan soruşturmada 2 polis Lice ilçesinde, 3 polis ise aldıkları rapor nedeniyle il dışında oldukları için Ankara'da gözaltına alınmıştır. Soruşturma sürecini takip ediyoruz" dedi.

VALİLİKTEN 6 GÜN SONRA AÇIKLAMA
Y.D'nin yaşadığı işkencenin ortaya çıkmasının ardından Diyarbakır Valiliği de işkenceci 5 polisin görevden uzaklaştırıldığını duyurmak zorunda kaldı. İşkenceden günler sonra yapılan Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "21 Mart 2023 tarihinde, 14 yaşındaki Y.D. isimli darba maruz kalan çocuk, il merkezindeki bir hastaneye başvurmuş; tedavisinin ardından bir gün sonra taburcu edilmiştir. Olayla ilgili Lice Cumhuriyet Savcılığınca aynı gün soruşturma başlatılmış, 25 Mart 2023 tarihinde, Lice İlçe Emniyet Amirliği emrinde görevli bir komiser ve dört polis memuru gözaltına alınmış, ardından adli mercilere sevk edilmiştir. Ayrıca, söz konusu 5 personel görevden uzaklaştırılmış ve haklarında idari soruşturma başlatılmıştır. Olay tüm yönleri ile soruşturulmaktadır." 

NE OLMUŞTU?
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 21 Mart'ta günü yolda yürürken kaçırılan Y.D'ye polis, elleri ve ayaklarını bağlayarak işkence yapmış, Türk olduğu söylenmeye, Kürtlere küfretmeye ve İstiklal Marşı'nı okumaya zorlanmıştı. İşkenceci polisler ölümle tehdit ettikleri Y.D'yi ağzı ve elleri bağlı bir şekilde dere kenarında bataklığa bırakmıştı. Gece karanlığında bir köylünün fark etmesi üzerine hastaneye kaldırılan Y.D'nin bir gözünü kaybetme riski bulunuyor.