17 Mayıs 2024 Cuma

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi: Saldırıdan ABD ve Rusya sorumludur

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türkiye tarafından bu sabah Kobanê'ye yapılan saldırının sorumluları olarak ABD ve Rusya'yı göstererek BM Güvenlik Konseyi'ni göreve çağırdı.

Kobanê'deki saldırıya ilişkin yazılı açıklama yapan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türkiye'nin, koronavirüsle mücadele için yapılan küresel ateşkes çağrısını hiçe saydığını vurgulayarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni, Türk devletinin saldırılarının önüne geçmeye çağırdı.

Bütün Dünya'nın Covid-19'un yarattığı zorluklara karşı mücadele ve tedavi için çaba verirken, uluslarası sağlık kuruluşlarının hiçbir destek sunmadığı Kuzey ve Doğu Suriye'de ise 5 milyon insanın sağlığını korumak için yoğun bir mücadele verildiği ifade edilen açıklamada, "Mevcut durum nedeniyle tüm dünyada ateşkes uygulanırken Türk devleti bütün çalışmalarını bölgemizi hedef almak üzerine yoğunlaştırmıştır" diye belirtildi.

'ULUSLARARASI KARARLAR AÇIKÇA İHLAL EDİLİYOR'
Türkiye'nin bugün Kobanê Kantonu'nu SİHA ile hedef aldığını, öncesinde de Şehba'daki bölgelere saldırılar gerçekleştirdiği hatırlatılan açıklamada, "Saldırılarda maddi hasar meydana gelmiş ve Şehba'ya göç etmek zorunda kalan yüzlerce sivil hedef alınmıştır. Efrîn halkının göç etmesinden sonra bile yine bombardımanlara maruz kalması, Türkiye'nin Koronavirüs'le mücadele için yapılan küresel çağrıları duymazdan geldiği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte uluslararası ateşkes kararını da açıkça ihlal etmektedir. Tüm bunlar göstermektedir ki Türk devleti Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî gibi işgal ettiği alanlar başta olmak üzere Suriye bölgelerinde, uluslararası kararlara göre hareket etmemektedir" denildi.

'ULUSLARARASI TOPLUM TÜRKİYE'NİN UYGULAMALARINDAN SORUMLUDUR'
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Koronavirüs salgını ile mücadele ettiğimiz bu süreçte uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni, Türk devletinin saldırılarına ilişkin sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz. DSG ateşkes çağrılarına uydu. Türk devletinin de bu ateşkes çağrılarını yerine getirmesi için baskı görmesi gerekir. Kuzey ve Doğu Suriye topraklarını işgal eden Türkiye ABD ve Rusya ile iletişimdedir.

"ABD ve Rusya, Türkiye'nin saldırılarına son vermesi için gerekli sorumluluklarını üstlenmelidir. Bu saldırılar Türk devletinin Koronavirüs salgınına ilişkin önlemleri dikkate almadığı ve insan hayatını önemsemediğine işarettir."