16 Mayıs 2024 Perşembe

Kürt kentlerinde 8 Mart coşkuyla kutlandı

Diyarbakır, Van, Batman, Antep, Urfa, Mardin, Şırnak ve Dersim'de bir araya gelen binlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü büyük coşkuyla kutladı.
Kürt kadınları, pek çok kentte sokaklara çıkarak, 8 Mart'ı kutladı. Eylemlerde Efrin'de direnen kadınlar selamlandı.
 
DİYARBAKIR
 
Diyarbakır'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü büyük coşkuyla kutlandı. Dicle Amed Kadın Platformu'nun (DAKAP) çağrısıyla düzenlenen mitingde, Efrin direnişi selamlandı.
 
İstasyon Meydanı'nda düzenlenen miting, saygı duruşu ile başladı. Tertip komitesi adına Avukat Gülşen Özbek'in açılış konuşmasından sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kitleye hitap etti.
 
Tüm dünya kadınlarının 8 Mart'ını kutlayan Buldan, kadınların her türlü baskıya ve şiddete rağmen özgürlük, eşitlik ve barış mücadelesini sürdürdüğünü söyledi. Buldan, "Biz inanıyoruz ki bu ülkeye barışı, demokrasiyi, kadın özgürlüğünü ve eşitliğini getirecek olan biz kadınlarız. Bu nedenle mücadele, her türlü baskıya ve şiddete rağmen devam etmeli" dedi.
 
Buldan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'a şöyle seslendi: "Siz kadınlar gününü kutlamayın. Kadınlar üzerinden siyaset yapmayın. Annelik ve kadınlık üzerine siyaset yapan iktidar, Afrin'e savaş açarken, orada da yaşamanı yitirenlerin anneleri üzerinde vebali olduğunu bilmelidir. Afrin'de yaşamını yitiren askerlerin vebali üzerindedir. Kimse savaş üzerinden oy kazanmaya kalkışmasın."
 
Buldan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyasi partiler kanunu değiştirelerek yüzde 33 kadın kotası önerisine ilişkin de konuştu. Buldan, "Günaydın Sayın Kılıçdaroğlu, biz eşit temsiliyetten söz ediyoruz! Siz, dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet diyerek, bizim 5 kadın milletvekilimizin vekilliğinin düşmesine sebep oldunuz. AKP'nin arka tekerleği olmayın, kadının yanında olun, barışın yanında olun. Kürt sorununun çözümünden yana olun diyoruz" dedi.
 
Meclis'te HDP'li milletvekillerine yapılan saldırıda, AKP'lilerin parmak sallayarak "adam olun" dediğini hatırlatan Buldan, şöyle yanıt verdi: "Biz adam olmayacağız biz kadınız, kadın. Biz kadınca direneceğiz ve kadınca sizi yeneceğiz."
 
Buldan, kurdukları kadın ittifakında tüm kadınları birlikte mücadele etmeye çağırdı.
 
Ardından konuşan KESK Genel Sekreteri Gülistan Atasoy, "8 Mart direniştir, özgürlüktür, barıştır. Kadınların yaşamı dönüştüren gücünden korkuyorlar. Her gün en az üç kadının katledildiği Türkiye'de 115 çocuğun hamile kalan çocuğu korumak yerine taciz ve istismarı koruyan yasalar yapıyorlar" dedi. Atasoy, kadınların emeğine ve mücadelesine sahip çıkmakta kararlı oldukları olduklarını dile getirdi.
 
TUTSAK KADINLARDAN MESAJ
 
Konuşmaların ardından tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın gönderdiği ortak mesaj okundu. Mesajda, "Kadına dönük katliam ve kırımı çocuklara cinsel istismar vahşetini, Türkiye, Kürdistan ve bölgeyi saran savaş, ölüm histerisini durduracak başat güç şüphesiz ki kadınlardır. 'Bu böyle gitmez, ya özgürlük ya özgürlük' diye haykıran kadınlar, yükselen faşizm ve eril kıyıcılık karşısında cesaretten, direnişten, dayanışmadan bir barikat kuruyor şimdi. 8 Mart alanlarında kadınların birliği ve özgürlük, adalet, eşitlik ittifakı asıl gücümüz ve geleceğimizdir. İşçisi, ev ve kamu emekçisi, öğrencisi, köylüsü, esnafı, Kürdü, Türkü Alevi'si, Sunisi ve tüm farklılıklarıyla kadınların ortak itirazı yarını belirleyebilir" denildi.
 
Yüreklerinin Efrin'deki kadınlarla attığını belirten tutsak kadınlar, "Efrin ve kadın direnişi, büyük insanlık ve tarih nezdinde çoktan kazanmıştır. Şimdi Efrin'de yükselen onur, özgürlük bayrağının ve kadın kahramanlığının ışığında yeni bir tarih yazılmaktadır" dedi. Mesajda şu ifadeler yer aldı: "Kadınların 'ya özgürlük ya özgürlük' kararlılığı 8 Mart meydanlarına sığmaz. Efrin'den Amed'e, Şengal'den İstanbul'a kadar her yerde ve her günde aynı ruh ve sesle haykıracağız: Tek yol özgürlük!"
 
Tutuklu bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven de gönderdiği mesajda, "Özgür yaşam uğruna bedel veren ve direnen tüm kadın yoldaşların isyan ve mücadelelerini Efrin direnişi ruhu ile selamlıyor, 8 Mart Dünya Kadınları Günü'nü kutluyorum" dedi.
 
Miting şarkılar eşliğinde çekilen halay ve müzik dinletisiyle sona erdi.
 
VAN
 
Van'da düzenlenen 8 Mart mitingine binlerce kadın katıldı.
 
Ahtamara Kadın Platformu'nun örgütlediği miting, saygı duruşu ile başladı. DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven'in gönderdiği mesajın okunmasının ardından söz alan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, hiç kimsenin OHAL koşullarında haklarını bile savunamayacak bir durumdayken kadınların alanları doldurmasının çok önemli olduğunu söyledi. Kadınların yarattığı bu inancın AKP'nin sonu olacağını belirten Gezen, iktidarın kadınların yaşamını ve sağlığını tehlikeye sokacak birçok gerici yasaya imza attığını hatırlattı. Gezen, ancak kadınların buna karşı büyük bir direniş sergilediğini dile getirdi. Gezen, "Kadınlar ve halklar OHAL'i istemiyor. OHAL ile birlikte AKP Türkiye'yi kirli bir savaşa soktu. Çünkü AKP savaştan başka bir yolu bilmiyor" dedi.
 
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca ise "Kadın kırımına ve katliamlarına karşı alanlardayız" dedi. Tutsak kadınları selamlayan Konca, "Arap, Êzidî, Süryani kadınlara yönelik bütün katliamlara şiddetle karşı çıkmaya devam edeceğiz. Tacizi, tecavüzü meşrulaştıran zihniyetlere karşı mücadele edeceğiz" diye konuştu.
 
Efrin'de 48 gündür kadınların, çocukların katledildiğini söyleyen Konca, AKP-MHP ortaklığında kadın düşmanlığıyla bir savaş yürütüldüğünü kaydetti. Konca, Erdoğan, Bahçeli, Yıldırım, Kılıçdaroğlu'nu duyuyorsunuz nasıl da kadınlara düşmanlık yapıyorlar. Kadınların evden çıkmasını istemiyorlar. İşte buna karşı Kürt halkı iradesini ortaya koyduğu anda binlerce kişi tutuklanıyor, katliamlar başlıyor. Bu haksızlığa karşı duracak olan kadınlardır. Bunun için de kadınların örgütlenmesi lazım" diye konuştu.
 
Konca'nın konuşmasının ardından miting şarkılarla sona erdi.
 
BATMAN
 
Batman'da da kadınlar 8 Mart'ı coşkuyla kutladı.
 
HDP Batman Kadın Meclisi'nin 16 Mayıs Stadyumu'nda düzenlediği mitinge çok sayıda kadın katıldı. Ulusal kıyafetleriyle mitinge katılan kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Direne direne kazanacağız" sloganlarını attı.
 
Kürtçe konuşma yapan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Kadınlar nasıl ki Kobane'de mücadele edip kirli ittifakları bertaraf ettiyse kadınlar Efrîn'in etrafında kenetlenecek ve bu kirli politikaları yok" dedi.
 
HDP eski Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ise Kürt kadınlarının direngenliği ile Türkiye halklarına demokrasi mücadelesini armağan ettiğini belirterek, "İşte bu direniş mirası ile bugün birlikte hareket ediyoruz. HDP bir kadın partisidir ve kadınlar var oldukça tek adam rejimi var olamayacak" dedi.
 
ANTEP
 
Antep Demokratik Kadın Platformu, 8 Mart dolayısıyla Yeşilsu Parkında basın açıklaması yaptı. Yüzlerce kadının katıldığı açıklamada, "Vardık, Varız, Var Olacağız" ve "Haklarımızın peşindeyiz" yazılı pankartlar taşındı. Platform adına konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube sekreteri Sevgül Özdemir, eşit, adil, özgür ve barış içinde bir yaşam için dayatılan şiddeti, ayrımcılığı ve istismarı kabul etmeyeceklerini belirtti.
 
Erkek egemen kapitalizmine karşı yürüttükleri mücadelenin kazanımı olan 8 Mart'ta tüm yasaklamalara karşı alanlarda olduklarını aktaran Özdemir, kadınları üretim ve tüketimden gelen güçlerini kullanarak bin yıllardır süregelen sömürü çarkını durdurmaya çağırdı.
 
OHAL'in kadınlara yönelik şiddeti sistematik ve meşru hale getirdiğini dile getiren Özdemir, "Erkek şiddeti devlet şiddetiyle besleniyor. Kürt sorununda dayatılan çözümsüzlük; barış talebinin kriminalize edilmesi ve halklar arasında yaratılan kutuplaşma kadınların yaşadığı şiddetin, göçün ve yoksulluğun katmerlenerek devam etmesini de beraberin getiriyor. Baskı ve dayatmalar için evde, işte, sokakta, bizleri yok sayanlara karşı direnmeye devam edeceğiz. Demokratik, özgür ve barış içinde bir yaşam için alanlardayız" dedi.
 
Açıklamanın ardından Türkçe ve Kürtçe ezgiler eşliğinde halay çeken kadınlar, eylemi "Jin Jiyan Azadi", "Erkek vuruyor, devlet koruyor", "Diyanet elini kadınlardan çek" sloganlarıyla sonlandırdı.
 
URFA
 
Urfa'da Eğitim Sen şube binasında basın toplantısı yapıldı. Basın toplantısına katılan kadınlara GBT uygulaması yapan polisler, "Ne iş yapıyorsun, nerede yaşıyorsun, burada ne işin var" gibi sorular yöneltti. Basın toplantısına Ankara Gar Katliamı'nda kızını kaybeden Hatice Çevik ve eşi İzzet Çevik, Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi Yıldız Erbil Aydınlık, CHP Haliliye Kadın Kolları Başkanı Burçak Önder de katıldı.
 
MARDİN
 
Mardin'de Şahmaran Kadın Platformu öncülüğünde yaklaşık bir haftadadır devam eden 8 Mart etkinlikleri, Kızıltepe'de yapılan kadın şöleni ile son buldu. İlçe otogarında düzenlenen şölene, HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP, DBP ve CHP'li kadınların yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
 
Platform üyelerinden CHP Mardin Kadın Kolları İl Başkanı Aygül Kılınç Başboğa, kısa bir konuşma yaparak tüm dünya kadınlarının 8 Mart'ını kutladı. HDP'li Dilek Öcalan ise kadınların bütün engellemelere rağmen meydanlarda olduğunu ve bu direnişinin önünde hiç bir engellin duramayacağını belirtti.
 
ŞIRNAK
 
Şırnak merkezde de 8 Mart etkinlikleri düzenlenen şölen ile son buldu. Şölene HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez ile yerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları da katıldı. İrmez, konuşmasında, Efrinli kadınları selamladı.
 
DERSİM
 
Dersim'de kadınlar Seyit Rıza Meydanı'nda bir araya geldi. Yoğun yağmura rağmen yüzlerce kadının katıldığı eylemde 8 Mart coşkuyla kutlandı.
 
Polis, HDP'li kadınların "Jin jiyan azadî" pankartlarını engellenmek istedi. Ancak kadınların ısrarı polise geri adım attırdı.
 
Saygı duruşunun ardından platformu adına yapılan açıklamada, 8 Mart'ın eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam için mücadele eden, direnen kadınların hikâyesi olduğu belirtildi. Açıklamada, "Kadınlara dayatılan yoksulluğu, şiddeti, ayrımcılığı, gericiliği ve savaşı kabul etmiyoruz. 8 Martlarda meydanları yasak ederek, kadınların varlığını iktidarlarının geleceği için tehdit olarak görenlerin her türlü baskı ve sindirme çabasına rağmen biz emekçi kadınlar alanlarda olmaktan ve sözümüzü söylemekten geri durmadık, durmayacağız" denildi.