24 Nisan 2024 Çarşamba

Kubilay: HDP görüşlerini açıklamayacak da ne yapacak?

HDP önceki dönem sözcüsü Günay Kubilay, yaptığı konuşmalar nedeniyle hakkında açılan davanın ilk duruşmasına katıldı. Yaptığı konuşmalarda parti sözcüsü olarak HDP'nin görüşlerini açıkladığını söyleyen Kubilay, "HDP parlamentonun 3. Büyük partisi olarak bu tür politik eleştirileri yapmayacak da ne yapacak?" dedi.

Önceki dönem HDP Sözcüsü Günay Kubilay hakkında "Cumhurbaşkanı'na ve devlet büyüklerine hakaret", "örgüt propagandası" yapma suçlamasıyla açılan dava dosyasının ilk duruşması görüldü. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Kubilay SEGBİS'le katıldı. 

Kimlik tespitinin ardından Günay Kubilay, suçlama konusu yapılan konuşmalara ilişkin savunmasını yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'de yaptığı konuşmaya ilişkin partisinin görüşlerini aktardığını söyleyen Kubilay, "Erdoğan, Kuzey Doğu Suriye Kürtlerini bu toplantıda terörist olarak nitelemiş ancak yine yalnız kalmıştır. Türkiye'nin stratejik ortağı ABD, AB ve Rusya gibi ülkeler dahi bu tanıma katılmamaktadır. HDP, AKP-MHP iktidarının izlediği saldırgan militarist bölge politikasına itiraz etmekte ve sert bir dille eleştirmektedir. HDP parlamentonun 3. Büyük partisi olarak bu tür politik eleştirileri yapmayacak da ne yapacak?" dedi. 

HDP'nin siyaset dağarcığında hakaretin yeri olmadığını vurgulayan Kubilay, "İster gerçek kişilik olsun, ister tüzel kişilik, hakaretin bizim siyaset dağarcığımızda yeri yoktur. Biz kimseye hakeret etmeyiz. Biz düşüncelerimizi açıkça, eleştirilerimizi sertçe de dile getiririz. Ancak kimseye hakaret etmek bizim tarzımız değildir. Bu suçlamayı kabul etmiyorum" şeklinde konuştu.

Mahkeme duruşmayı 3 Kasım'a erteledi.