25 Nisan 2024 Perşembe

Konut mağdurları: Müteahhitleri kim koruyor?

Ev sahibi olmak isterken konut projeleriyle dolandırılan halk, "Bu müteahhitleri kim koruyor" diye sordu. Depremde ölmek istemediklerini belirterek, evlerine kavuşmak istediklerini vurguladı. 

Ev sahibi olmak isterken İnnovia 4, Esenyurt Osmanlı İnşaat, FLY Butik ve Esenyurt Spor City firmaları tarafından dolandırılan halk, Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu'nun çağrısıyla Bakırköy Adliyesi önünde eylem yaptı.

"Depremde ölmek istemiyoruz evlerimize kavuşmak istiyoruz" pankartının açıldığı eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Halelçi katıldı. Halkı dolandıran inşaat firmalarının isimlerinin yazıldığı dövizler taşıyan halk, sık sık "Direne direne kazanacağız", "Hak, hukuk, adalet", "Haklıyız, mağduruz, kazanacağız" sloganlarını attı.

300 BİN KONUT MAĞDURU
Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu'ndan Fahri Kaygu yaptığı açıklamada, "Konut dolandırıcılığı yapılarak mağdurlardan toplanan paralarla yapılan imalatlar, şirketlerden kaçırılarak kara para aklama suçu işlenmektedir. İdarenin yasaları uygulama ve denetleme konusunda kusurlu davranması nedeniyle Esenyurt'da 30 bin, İstanbul'da 100 bin, ülke genelinde 300 bin kişi konut mağduru olmuştur" dedi.

MÜTEAHHİTLERİ KİM KORUYOR?
Müteahhitlerin cezalandırılmamasına tepki gösteren Kaygu, "Kim bu müteahhitler ki hesap sorulmuyor? Paralar toplanılıyor, inşaatlar yapılmıyor, yarım bırakıp tapu tescil engelleniyor. Bazı projelere mafyalar, çeteler çöküyor, mağdurlar şikayet ediyor. Tüketicileri mağdur eden bu müteahhitleri kim koruyor, bunu soruyoruz? Koruyan kim ise millete ve devlete ihanet içindedir" diye belirtti.

'DEVLET GÖREVİNİ YAPMADI'
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da Tüketici Kanunu'nun uygulanmadığını söyleyerek binlerce insanın mağdur edildiğine dikkat çekti. Ağaoğlu, "28 Mayıs 2014'te yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanundan önce konut satışları başıboş değildi. Bu kanundan önce yapılmış sözleşmelerin bu kanuna aykırı hükümleri geçerli değildir. Yani eskiden yapılmış sözleşmelerin yeni kanuna uygun olması ve tüketiciye teminat verilmesi gerekiyordu. Ama bu yasayı yürütmekle görevli Ticaret Bakanı sadece seyrediyor. Bu projeleri yapanlar sayfa sayfa ilanlar, TV reklamları, tanıtım lansmanları yaptı. Vatandaşın gördüğünü görmek onların da göreviydi. Devlet görevini yapmadı, millet yargıya gitti. Yargılama 10 senedir devam ediyor. Bilirkişilerin kendini bilmez raporları sonucunda insanların ciğeri yandı. Ciğeri yanan bu insanlar, avukat, bilirkişi parası bulmak zorunda kaldı. Bir türlü sonuç alamadılar" dedi.

TMSF DE MAĞDUR ETTİ
Yaşanan mağduriyetlerin ardından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) belli dönemlerde bu projelere el koyduğunu hatırlatan Ağaoğlu, halkın umutlandığını ancak tekrar hayal kırıklığı yaşadığını vurguladı. Ağaoğlu şöyle konuştu: "Bazı durumlarda TMSF projelere el koydu. TMSF el koyunca yurttaşlar sandı ki 'müteahhitten kurtuldum artık devlet kurumu var.' Maalesef bunlarda vatandaşı sürüm sürüm süründürüyor. Üstüne de paralar istiyor. İnsanda utanma olur. Devlet, yargı bu olayı süratle çözmelidir."

'DOLANDIRICI MÜTEAHHİTLERİN SİYASİ AYAĞI VAR'
CHP'li Gürsel Tekin de, sorunun sadece "dolandırıcı" müteahhitlerde olmadığını belirterek, iktidarın bunların suç ortadığı olduğuna işaret etti. Tekin, "Eğer bunların siyasi ayakları olmazsa suç ortakları olmazsa asla sizi dolandıramazlar. Türkiye'de beka meselesi haline gelmiş iki şey var unutmayın. Bunun bir tanesi imar çetesi, ikincisi beton lobisi. Hukuken her türlü hakkımız olmasına rağmen bu beton çetesi ve imar çetesinin arkasında öyle güçler var ki ne yazık ki biz bile çaresiz kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

MECLİSTE GÖSTERMELİK KOMİSYON KURDULAR
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise, ülkede direnmeden hiçbir hakkın alınmadığını belirterek, "Keşke şu memlekette adalet olsaydı da böyle sokaklarda olmak zorunda kalmasaydık. Ama maalesef bu memlekette adalet yok. Emlak konutları mağdurları gasp edilen evlerini alabilmek için yıllarca dişinden tırnağından artırdı. Barınma herkesin hakkıdır. Herkesin güvenli bir evde oturması temel Anayasal hakkıdır. Ama insanların bin bir emekle aldığı evlerine bile göz koyuyorsunuz. O da yetmiyor şimdi de silahlı çetelerle saldırıyorsunuz. Hani bu ülkede adalet vardı. Bu nasıl bir düzen, nasıl bir adalettir" diye sordu.

Alanda bulunan insanların mağduriyetlerinin giderilebilmesi için Meclise de başvurduğunu hatırlatan Gülüm, ancak bu girişimlerin Meclis'te de sonuçsuz kaldığına dikkati çekerek şöyle devam etti: "Bir komisyon kurdular. Yalandan göstermelik bir şeyler yazıp çizdiler ilgileniyoruz algısı yaratmak için. Ama çözüm var mı, yok. Bunu sadece sizin mücadeleniz çözecek. Öyle 'yaptıklarımız yanımıza kar kalacak, kimse bizi yargılayamayacak' zannetmesinler. Hepsi de yargılanacak."