19 Mayıs 2024 Pazar

Kod-29 davasında ilk duruşma görüldü

TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker'in Kod-29'la işten çıkarılmasına karşı açmış olduğu işe iade davasının ilk duruşması görüldü ve adliye önünde yapılan açıklamada "Kod-29 kaldırılsın" denildi.

TOMİS üyesi Dilbent Türker'in Kod-29'dan işten çıkarılması üzerine açmış olduğu davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme öncesinde Yenibosna'da bulunan Bakırköy Adliyesi Ek Binası önünde yapılan açıklama "Kod-29 kaldırılsın" denildi.

Basın açıklamasında ilk sözü alan TOMİS temsilcisi Onur Eyidoğan, Dilbent Türker'in 21 Ocak'ta işten çıkarılmasının hemen ardından dava açtıklarını belirterek şunları söyledi: "Bakanlıklar, yetkililer, kurumlar işçi ve emekçilere mahkemeleri çözüm yolu olarak gösteriyor ancak ‘işe iade' davası bile ancak 8 ay sonra görülebiliyor. Biz mahkemelerde kazanacağımızı biliyoruz ancak kazanım yıllar sonra geliyor ve geldiğinde işe iade patronun inisiyatifine bırakılıyor."

Ardından İstanbul KHK'lılar Platformu adına söz alan Serap Kılıç "Aynı KHK'larla bir gecede hayatımızın değiştiği gibi Kod-29'la da işçiler sivil ölüme mahkûm edilmek istendi. Bu ahlaksız düzenin sonucudur KHK'lar ve Kod-29. Bizler, ezilenler, muhalifler olarak işçi ve emekçilerin her zaman yanındayız" dedi.

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) adına yapılan konuşmda ise "Sinbo direnişi özgürlüğümüz, geleceğimiz ve haklarımız için bizlere ne yapmamız gerektiğini gösteriyor. Biliyoruz ki bu direniş aslında çoktan kazandı, düzenin mahkemelerinde de kazanacak. Zafer direnen emekçinin olacak" ifadeleri kullanıldı.

Genç İşçi Derneği (GİDER) adına yapılan konuşma Sinbo direnişi selamlanarak başladı. GİDER temsilcisi "Kod-29 patronların işçi düşmanlığı için kullandığı maddedir. Patronlar ceplerini milyonlarla doldururken işçiler açlığa mahkum ediliyorsa buna cevabımız direniştir. GİDER olarak Sinbo direnişçisi Dilbent'in yanındayız" diye kaydetti.

Ardından Gebze'de taciz ve mobinge karşı mücadele eden Petrol-İş üyesi Alba direnişçisi söz alarak şunları söyledi: "Kod-29'a karşı direnen arkadaşımız Dilbent'in yanındayız. Kod-29 devlet tarafından patronlara lütuf olarak sunulmuştur ve patronlar işçiler üzerinde sopa olarak kullanmaktadır. Biz işçiler bu topyekun saldırılara karşı mücadele etmek zorundayız. Dilbent'in ve Kod-29'a karşı mücadele eden işçilerin yanındayız."

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) adına yapılan konuşmada Sinbo direnişinin özellikle kadın işçiler için örnek bir mücadele olduğuna dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

"Sinbo direnişi ile benzer bir örnek Alba'da yaşandı. Kadınlar taciz ve mobinge karşı ses yükseltiyorlar. Sinbo ve Alba'dan öğrenerek mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıyoruz."

Ardından direnişçi Dilbent Türker okuduğu basın açıklamasında direnişin sürecini, talepleri ve kazanımlarını aktardı.

Atılan sloganlar ile basın açıklaması sona erdi. Bir sonraki duruşma 23 Aralık'a ertelendi.