19 Mayıs 2024 Pazar

Koçgiri'de katledilenler anıldı: Mücadelemizde yaşatacağız

Koçgiri katliamının 100. yılında yaşamını yitirenleri anan DAD, anılarını mücadelelerinde yaşatacaklarını kaydetti. 

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, Koçgiri katliamını 100'üncü yıl dönemine ilişkin dernek binasında etkinlik düzenledi. Etkinlikte, dara durulduktan sonra çerağ uyandırıldı.

DAD Ankara Şube Eşbaşkanı Mustafa Karabudak,"Koçgiri, Rêya Hakk Alevî süreğinin direnen inanç ve direnen toplum damarını temsil ediyordu. Kürt ve Alevî ağırlıklı olması zaten öteki olmaya yetiyordu. Bu damar binlerce yıldır kültürel direniş hattını canlı tutmuş, ikrar ve rızalık esası üzerine, ocak örgütlemesi ile rıza toplumu yaşamını devam ettirmiştir" diye konuştu.

'ON BİNLERCE İNSAN ÖLDÜRÜLDÜ'
Koçgiri Katliamı'nı yapanların IŞİD zihniyetinden farklı olmadığını söyleyen Karabudak, şöyle devam etti: "Mart ayında başlayan katliam üç buçuk ay sürdü. Sakallı Nurettin Paşa komutasındaki merkezi ordu ile çete başı Topal Osman'ın çeteleri 'Taş üstünde taş, gövde üstünde baş' bırakmadılar. Topal Osman'ın çeteleri adli suçlulardan; ırza geçme, cinayet işleme, hırsızlık, tecavüz gibi suçları işleyenlerden oluşturulmuştu. Çoğu cezaevlerinden salıverilmiş günümüzdeki IŞID'vari bir yapılanmaydı. Koçgiri halk hareketi üç buçuk ay sonra bastırıldı. On binlerce insan öldürüldü, kurtulanlar sürgüne gönderildi. Kürt Alevilerin kutsalları olan ocakları, ziyaretleri, kutsal mekânları yerle bir edildi. Pirler talipsiz, talipler de pirsiz kaldı. Köyler yağmalandı, yakıldı, canlı cansız varlıklara el konuldu. On binlercesi sürgün edildi, geride kalanlar açlığa, ölüme ve sefalete mahkûm edildi. Toplumun varlığı, birliği, kimliği, doğası tüm maddi ve manevî, kültürel değerleri yok edilmeye çalışıldı, çarmıha gerildi."

'BIRAKTIKLARI DİRENİŞ RUHUNU MÜCADELEMİZDE YAŞATACAĞIZ'
Koçgiri'de yaşamını yitirenlerin mücadelelerini yaşatacaklarını söyleyen Karabudak, "Alişer Efendi ile Zarife Ana'nın şahsında Koçgiri katliamında katledilen canlarımızı özlemle, saygıyla anıyoruz. Anılarının önünde darda olduğumuzu belirtiriz. Bizlere bıraktıkları direniş ruhunu mücadelemizde yaşatacağız. Mazlum çaresiz, mekân rızasız, zaman sahipsiz değildir" diye konuştu.

SİNEMİLLİOĞLU: DEVLETİN KATLİAMLARLA YÜZLEŞMESİNİ SAĞLAMALIYIZ
HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu da, "Bu ülke katliamlar ülkesidir. Bunun için bütün herkese bu katliamların anlatmamız lazım. Devlet yeni neslini bilgilenmesini ve bilinçlenmesini istemiyor. Bu katliamların üstünü örtmeye çalıyorlar. Hepimiz elimizi taşına altına koyarak devletin bu katliamlarla yüzleşmesini sağlamalıyız" ifadelerini kullandı. 
Konuşmaların ardından, Koçgiri'de yaşamını yitirenler için hazırlanan lokmalar dağıtıldı.