27 Nisan 2024 Cumartesi

Kiel'de 8 Mart panel ve etkinliği

Kiel'de düzenlenen 8 Mart panelinde konuşan SKB temsilcisi, "Kadın katliamları, aile içi kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, kadın emeğinin sömürüsünün durdurulması talepleriyle 8 Mart'a çıkacağız" dedi.

Sosyalist Kadınlar Birliği, Kürt kadın hareketi ve Kiel Alevi Kültür Derneği, dernek binasında 8 Mart panel ve etkinliği düzenledi.

Türkülerle başlayan etkinlikte, kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kadınlar için çırağı ve mumlar yakıldı.

Avrupa SKB adına panele katılan temsilci, savaşa, ırkçılığa, şiddete, kadın katliamlarına karşı 8 Mart'ta kadın grevinde olduklarını söyledi. 3. emperyalist paylaşım savaşının kapıda olduğunu ifade eden panelist, Kürdistan'ın 4 parçasında da savaşın değişik biçimlerde yaşandığını söyledi.

Konuşmacı, şöyle devam etti: "Kadınlar olarak, antiemperyalist savaş karşıtlığı ekseninde örgütlenip, 8 Mart'ta sesimizi duyurmaya ihtiyacımız var. Avrupa ve Almanya'da yükselen ırkçılığa ve faşizme karşı da 8 Mart'ta alanlarda olacağız. Almanya'da AfD'nin gizli toplantısının ardından yüzbinler, milyonlar olup sokaklara çıktık. Antifaşist mücadelede kadınların örgütlülüğünü sağlamalı, hazırlıklı olmalıyız. Aynı zamanda, kadın katliamları, aile içi kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, kadın emeğinin sömürüsünün durdurulması talepleriyle 8 Mart'a çıkacağız."

'BİZ KADINLARA BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR'
2023 yılında Almanya'da 171, Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 315 kadının katledildiğini, 248 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğunu aktaran konuşmacı, "Kadına yönelik şiddetin bir ayağı da hapishanelerde yaşanıyor. Çıplak aramalar, sağlık engelleri, hücre cezaları, mektup, telefon, görüş cezaları, tahliye uzatma ve daha nicesi.. Yurtsever Kürt kadın tutsaklar tüm bu şiddeti ve tecrdti ortadan kaldırmak için, üç buçuk yıldır ağır tecrit koşulları altında yaşayan halk önderi Abdullah Öcalan nezdinde açlık grevindeler. Tüm bunlar gösteriyor ki biz kadınlara büyük sorumluluklar düşüyor" dedi.

Konuşmaların ardından kadınlar soru ve görüşlerini ilettiler. Etkinlik sırasında devrimci tutsak kadınlara gönderilmek üzere pek çok mektup da kaleme alındı.