16 Mayıs 2024 Perşembe

KESK ve Aile Hekimleri bir günlük iş bıraktı

Bir günlük iş bırakma eylemi yapan KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa'daki Tıp Fakülteis önünde yaptıkları açıklamada mutabakatta işçi ve emekçilerin pek çok temel sorununun yer almadığını kaydetti. KESK üyeleri, hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeyi kabul etmediklerinini altını çizdi, mücadeleyi büyüterek sürdüreceklerini belirtti. 

KESK, hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeye karşı "Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz" şiarıyla bir günlük iş bırakma eylemi yapıyor. KESK İstanbul Şubeler Platformu, Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri'nin önünde basın açıklaması düzenledi. 

Çapa İstanbul Tıp Fakültesi önünde yapılan eylemde "İnsanca yaşam, demokratik grevli toplu sözleşme için hizmet üretmiyoruz grevdeyiz!" yazılı pankartın açıldığı ve taleplerin yer aldığı dövizler taşındı. Eyleme, İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip de destek verdi.

AİLE HEKİMLERİ DE İŞ BIRAKTI
Bugün ayrıca Aile hekimleri de bir günlük iş bırakma eylemi yapıyor. Aile hekimleri adına söz alan SES Bakırköy Şube Başkanı Nezahat Altınsoy Özen, yeni çıkarılan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği ile 1. Basamakta çalışan emekçilerin sorunlarının çözülmek yerine ekonomik ve özlük haklarının budandığı, angarya çalıştırma arttırılmış ve toplumu bilgilendirmeye yönelik her faaliyetin cezalandırmaya dönüştürüldüğünü söyledi. 

Özen, "Uzunca bir süredir gerek sendikamız gerekse de iş kolumuzda örgütlü emek ve meslek örgütleri bu yönetmeliğin geri çekilmesi ve iş kolunda çalışan emekçilerinin örgütlerinin de taleplerinin karşılanacağı yeni bir çalışma sistemi için mücadele etmektedir. Bu kapsamda birçok eylem/etkinliğin yanı sıra 16 Ağustos 2021 tarihinde iş bırakma eylemi de gerçekleştirmiştik. Yönetmeliğin geri çekilmesi kapsamında 1. Basamak sağlık hizmetleri alanında örgütlü emek ve meslek örgütleri ile birlikte almış olduğumuz 27 Ağustos 2021 tarihindeki bir günlük iş bırakma eylemi, TİS kapsamında KESK bütünlüğünde alınan iş bırakma eylemi aynı tarihe denk gelmektedir" dedi. 

MUTABAKATTAKİ EKSİKLİKLER SAYILDI
Basın metnini okuyan, KESK İstanbul Şubeler Platformu  Dönem Sözcüsü Özer Tuncer, başarısız olduğunu kaydettiği mutabakatta ki eksiklikleri şu maddelerle sıraladı:
"Kamu emekçilerinin yıllardır yaşadığı gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi yine yok.
Emekli olduğumuzda maaşlarımızın yarı yarıya düşmesine yol açan ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması başlığı yine yok.
Farklı adlar altında güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesi yine yok.
'4/C'li 4/B'liler' olarak bilinen kamu emekçilerinin ek ödeme, emeklilik gibi temel sorunlarının çözümü yine yok. 
Sayıları yüz bini aşan Yardımcı Hizmetler Sınıfının yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi yine yok.
Torpilin, kayırmanın kapsını sonuna kadar açan mülakat sitemine son verilmesi yine yok.
OHAL KHK'leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi yine yok.
Kadın kamu emekçilerine yönelik ayrımcılığın önüne geçilmesi için kadın taleplerinin kadın emekçiler tarafından görüşülmesi ve mutabakat metninde ayrı bir başlık altında yer
Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi yine yok."

'MÜCADELEMİZİ BÜYÜTEREK SÜRDÜRECEĞİZ'
Mutabakatta daha pek çok temel soruna ilişkin tek bir cümleden bile bahsedilmediğinin altını çizen Özer, KESK olarak 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan mutabakatı kabul etmediklerini belirtti. Özer, şöyle devam etti: "Biz Kamu Emekçileri Sendikaları konfederasyonu olarak hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmekle görevli olduğumuz 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin sesi olmayı sürdüreceğimizi, AKP iktidarının sermaye yanlısı emek düşmanı politikalarıyla ve sendika demeye dilimizin varmadığı malum yapıların yalan ve çarpıtmalarına karşı grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi için mücadelemizi büyüterek sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."

Eylem, sloganlarla sona erdi. 

'SEFALETE TESLİM OLMAYACAĞIZ'
SES Aksaray Şube Temsilciliği, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde açıklama yaptı. Açıklamaya SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak ve Sağlık-İş işyeri temsilcileri de destek verdi.

Burada konuşan SES İşyeri Temsilcisi Aydın Erol, "Masaya 'yetkili' sıfatı ile oturanlar ve bu dönem ortak hareket ettikleri konfederasyon 2022 için yüzde 21 maaş artışı artı yüzde 3 refah payı artı 600 TL önceki dönem kaybı talep etmiştir. Yani 2022 yılı için yüzde 39 maaş artışı talep etmiştir. Buna karşım 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5+7 maaş artışına imza atmıştır. Yine 2023 için yüzde 17 maaş artışı + yüzde 3 refah payı teklifine karşılık altışar aylık dilimler halinde yüzde 8+6 oranına imza atılmıştır" dedi.

Örgütlenme düzeyi yüzde 1'in altında kalan sendikalara üye 4 milyon kamu emekçisi ve emeklinin de sözleşme primi ikramiyesinden yararlanamayacağını hatırlatan Erol, "İnsanca çalışmak ve insanca yaşamak için işçi-memur ve sendika ayrımı yapmadan mücadeleyi büyüteceğiz" ifadelerini kullandı.

Cerrahpaşaya bağlı Haseki Kardiyoloji Enstitüsünde işçi ve kamu emekçilerine bildiri dağıtan SES üyeler "Sefalete teslim olmama" çağrısı yaptı.