17 Mayıs 2024 Cuma

KESK üyeleri Ankara'dan seslendi: Sorunu çözmeyen teklifler kabul edilemez

KESK, yürütülen 6. toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında Batman ve Edirne'den başlattığı yürüyüşü Ankara'da sonlandırdı. Yapılan açıklamada iktidarın emekçileri açlığa ittiği vurgulanarak, "Hiç kimsenin kamu emekçilerinden gizli, kapalı kapılar ardında pazarlıklar yürütmeye, kamu emekçilerinin temel hiçbir sorununu çözmeyen teklifleri kabul etmeye hakkı yoktur" denildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK), "İnsanca bir yaşam, demokratik, grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz" şiarıyla Batman ve Edirne'den başlattığı yürüyüş Ankara'da Ulus Heykeli önünde yapılan açıklamayla sona erdi.

Mitinge HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'da katıldı.

Batman kolunun miting alanına girdiği sırada yolu trafiğe kapatmalarını bahane eden polis kitleye saldırdı. Kısa süreli arbede yaşandı.

Mitingde "Eşit işe, eşit ücret", "Cinsiyet eşitsizliğine, mobbinge son" ve "Halkın iradesi kayyumla gasp edilemez" dövizleri açılırken, "İnsanca bir yaşam, demokratik, grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz" pankartı açıldı.

'EMEKÇİNİN PAYINA SEFALET ÜCRETİ DÜŞTÜ'
Mitingde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan, emekçilere dayatılan sefalet zammını hatırlatarak, büyüme yalanlarına değindi, "Ülkeyi yönetenler yıllardır 'büyümede rekor kırdık' dediler. 'Dünya bizi kıskanıyor' dediler" diye belirtti.

Türkiye'nin sözde büyümesinden emekçilerin payına hiçbir şey düşmediğinin altını çizen Kablan, yıllardır çocukların bile inanmadığı TÜİK enflasyonuna bağlanmış düşük maaşlar, sefalet ücretlerinin dayatıldığını hatırlattı.

İşçi ve emekçilerin neredeyse yarısının asgari ücrete mahkum edildiğini kaydeden Kablan, "Sofrasındaki ekmeği küçülen, güvencesiz, angarya çalışmaya mahkum edilen hep bizler olduk. Karın tokluğuna, düşük maaşlarla, sefalet ücretleri çalıştırılan hep bizler olduk" dedi.

50 milyon kişinin yoksulluk sınırı altında yaşadığını ifade eden Kablan, emekçilerin maaşlarından kesilen milyarlarca lira verginin, teşvik, yapılandırma ve af olarak sermayeye, patronlara aktarıldığını söyledi.

'MAAŞLARIMIZDAKİ REEL ERİME GİDERİLMELİ'
6. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde dayatılan sefalet zammını hatırlatan Kablan, Çalışma Bakanlığı'nın önerdiği ücret artışının kamu emekçilerinin insanca yaşamasına yetecek seviyede olmadığını belirtti, "Özellikle pandemi döneminde maaşlarımızda yaşadığımız reel erimenin giderilmesine ilişkin tek bir cümle yoktur" dedi.

Gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi talebini dillendiren Kablan, emekli olduklarında maaşlarının yarı yarıya düşmesine yol açan ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması gerektiğini söyledi.

KADROLU-GÜVENCELİ İSTİHDAM
Kadrolu-güvenceli istihdam talebini de gündemleştiren Kablan şöyle konuştu: "Kamu emekçilerini Hakem Kurulu vasıtası ile siyasal iktidarın iki dudağı arasından çıkacak kararlara mahkum eden, grev hakkımızı yok sayan mevcut sistemin değiştirilmesine yönelik en küçük bir adım yoktur. OHAL KHK'leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi yoktur. Kadın kamu emekçilerine yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması yoktur. Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi yoktur."

'TÜİK VERİLERİYLE TOPLU SÖZLEŞME İMZALANAMAZ'
Kablan, resmi enflasyon rakamıyla yapılacak olan sözleşmenin gerçek dışı olduğunu söyleyerek, "Dolayısıyla hiç kimsenin bu teklife değer yükleme çabasına girmeye, 'maaş artışlarının üzerine bir, iki puan ilave edilirse çözülür' yaklaşımı sergilemeye, kamu emekçilerinden gizli kapalı kapılar ardında pazarlıklar yürütmeye, kamu emekçilerinin temel hiçbir sorununu çözmeyen teklifleri kabul etmeye hakkı yoktur" dedi.

KESK olarak her zaman emekçinin hakkını savunacaklarını belirten Kablan, Ankara yürüyüşünün bu sorumluluğun bir parçası olduğunu ifade etti ve taleplerini sıraladı.

Kablan, sözünü "Asıl yetki kamu emekçilerinde diyerek" tamamladı.

Miting, sloganlarla sona erdi.