16 Mayıs 2024 Perşembe

KESK, özelleştirmeye karşı dava açtı

KESK, kamu kurumlarına ait eğitim kampları ve sosyal tesislerin bulunduğu yüzlerce dönüm arazi ve binlerce metrekare kapalı alanın Özelleştirme İdaresi'ne devredilmesini sağlayan 4264 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın hukuksuzluğuna vurgu yaparak, iptali için Danıştay'a dava açtı. 

Resmi Gazete'de yayınlanan 09 Temmuz 2021 tarih ve 4264 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile kamuya ait ve çoğu denize sıfır eğitim kampları ve sosyal tesisleri Özelleştirme İdaresi'ne devredildi. Kararla, kamu kurumlarının eğitimi kampları ve sosyal tesislerinin bulunduğu yüzlerce dönüm arazi ve binlerce metrekare kapalı alan Özelleştirme İdaresi'ne devredildi. Böylece kamu emekçilerinin kullanımından alınarak özelleştirilmesinin yolu açıldı. 

Hukuksuz karara ilişkin dava açan KESK, "Saray harcamalarından ‘itibardan tasarruf olmaz' diyerek tek kuruş kısmayan, aksine bütçeden sürekli ek ödemeler alan, uçak filosuna uçak, araç filosuna yeni araçlar ekleyen ama yangına müdahale için yeterli uçak ve malzemeyi temin etmeyen, aksine her felakette halka IBAN gönderen iktidar bu kez de gözünü elde kalan birkaç kamu tesisine dikmiştir" dedi.

Söz konusu kararın yasalara aykırı olduğunun altını çizen KESK, 18 Ağustos 2021 de Danıştay'a dava açtığını duyurdu. Sürecin takipçisi olacaklarını belirten KESK, "Kamu kurumlarına ait alanların özelleştirme kapsamına alınması ile kamu emekçilerinin sosyal tesislerden yararlanmasını fiilen engellemektedir. Özelleştirilen alanlara kamu emekçilerinin ulaşımı imkânsızlaşacaktır. Özelleştirilerek işletilecek tesislerin işletme maliyetleri yüksek olacağından, kamu emekçileri açısından herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Dolayısıyla kamu emekçilerinin çeşitli şekillerde faydalandığı alanların özelleştirilmesi ile kamu emekçileri sosyal haklarını kullanamayacak duruma gelecektir. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı kararının sebep ve amaç yönünden hukuka aykırı olması nedeniyle iptali gerekmektedir" ifadelerini kullandı. 

İktidara çağrıda bulunan KESK, 2022-2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri öncesine de rastlayan 4264 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının derhal iptal edilmesini ve  özelleştirme uygulamalarına son verilmesini istedi.