26 Nisan 2024 Cuma

KESK: İnfaz düzenlemesinde eşitlik sağlanmalıdır

İnfaz değişiklik sisteminde eşitliğin derhal sağlanmasını isteyen KESK Yönetim Kurulu, gazeteciler, yaşlılar, hasta tutsaklar, çocuklar ve çocuklarıyla kalan kadınların tahliyesini istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yönetim Kurulu, gündemde olan infaz değişikliğine ilişkin açıklama yaptı. Devasa kampüs tipi hapishanelerin inşa edilmesine rağmen hapishanelerin tıka bası, kapasitelerinin birkaç katı üzerinde dolu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, 2020 Ocak ayı verilerine göre 355 hapishanede aralarında binlerce kadın ve çocuğunda bulunduğu 300 bin dolayında insan olduğu hatırlatıldı.

Koronavirüs salgının yaygınlaştığı günlerde hijyenik ortamda izolasyonun önemine vurgu yapılan açıklamada, "Ne yazık ki dışarıda dahi hijyenik koşulların sağlanmasının, dezenfekte malzemelerinin temin edilmesinin zorlaştığı bugünlerde sayıları 300 bini bulan tutuklu ve hükümlülerin birkaç misli dolu ve hijyen koşullarından yoksun cezaevlerinde salgına yakalanma ve hayatlarını kaybetme tehdidiyle karşı karşıya bulunmaktadır" denildi.

Salgının hapishanelere sıçraması durumunda, virüsün suç kategorilerine göre yayılmayacağını, ayrımcılık yapmayacağı ortada iken iktidarın hala ayrımcılıkta ısrar etmesinin kabul edilemeyeceği kaydedilen açıklama, şu ifadelerle devam etti: "Mevcut tutumdan derhal vazgeçilmeli, en geniş toplumsal mutabakat sağlanarak; uluslararası hukuk ve anayasamızın eşitlik ilkesi çerçevesinde Mecliste tartışmaları devam eden düzenleme siyasal suçları da kapsayacak şekilde genişletilmeli, gazeteciler, yaşlılar, hasta mahkumlar, çocuklar ve çocuklarıyla birlikte kalan kadınlar öncelikle tahliye edilmeli, infazlar ertelenmelidir. Salgının yayılma hızının ve ölüm haberlerinin giderek arttığı bugünlerde hepimizin daha çok dayanışmaya, güzel haberlere ve toplumsal barışa ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır."