19 Mayıs 2024 Pazar

'Kemal Gömi'ye saldıran kişi hapishanede silahı nereden ve kimden temin etti?'

Ağır hasta tutsak Kemal Gömi'nin hapishanede kesici aletle saldırıya uğramasına ilişkin ailesi ve avukatları İHD İstanbul Şubesi'nde yaptıkları açıklamada; saldırganın silahı nereden ve nasıl temin ettiğini sorarken, Gömi'nin hayatından endişe ettiklerinin altını çizdi. 

Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan ağır hasta tutuklu Kemal Gömi'nin havalandırma esnasında bir tutuklunun saldırısına uğramasına yönelik ailesi ve avukatı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. "Ağır hasta mahpus Kemal Gömi yalnız değildir. Hapishanelerde yaşam hakkı ve can güvenliği sağlansın" şiarıyla düzenlenen açıklamaya, İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri de katıldı. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Raziye Turgut, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olan müvekkili Gömi'nin, 28 yıldır hapishanede olduğunu hatırlattı. Gömi için 2019 yılının Şubat ayında avukatların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AHİM) başvuruda bulunduğunu ve AİHM'in Gömi'nin kronik şizofren olması nedeniyle hastanede tedavi altına alınması yönünde kararı olduğunu hatırlatan Turgut, Gömi için hem infaz erteleme talebinde bulunduklarını hem de tedavisinin sağlanması yönünde taleplerinin olduğunun altını çizdi. Turgut, Gömi'nin tedavi için sevk edildiği Metris R Tipi Hapishanesi'nde koşullarının daha da ağırlaştırıldığını vurguladı.

AHİM'in, Gömi'nin tedavi edilmesi yönünde verdiği kararın uygulanmadığını yineleyen Avukat Turgut, "Kemal Gömi, Bolu hapishanesinde var olan hakları daha iyiyken örneğin Metris R Tipi Cezaevi'ne getirildiğinde havalandırma saatleri, aile görüşleri ile ilgili ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya geldi" dedi. Turgut, müvekkili Gömi'nin bir tutuklunun taciz ve tehditlerine daha önce de maruz kaldığını söyledi.

'HAPİSHANE İDARESİ MÜVEKİLLE GÖRÜŞMEMİZİ ENGELLEDİ'
Gömi'nin en son 19 Şubat tarihinde yine havalandırmaya çıktığı sırada kesici bir aletle saldırıya uğradığı ifade eden Turgut, saldırı sonrası etkili bir soruşturma ve savunma yapabilmek için müvekkili Gömi ile görüşmek istediklerini ancak hapishane idaresinin müvekkili ile görüşmeye izin vermediğini belirtti. "Tamamen keyfiyete dayalı bir uygulama. Cezaevinde müdürle görüşme taleplerimiz ret edildi. Sonrasında savcıyla görüşme talep ettik. Savcının da olumsuz bir kararıyla karşı karşıya geldik" diyen Turgut, "Müvekkilin sadece 3 avukatla görüşme hakkı bulunduğunu ve bunun tükendiğine dair bir argüman önümüze sürüldü, ama vekaletli olduğumuz için bizim her zaman müvekkille görüşme durumumuz söz konusuydu. Cezaevinin bu tutumuyla biz etkili bir soruşturmanın önünü açacak bir görüşme sağlamayamadık. Müvekkille hala bir görüşme gerçekleştiremedik. Cezaevi idaresi saldırıyla ilgili bir soruşturmanın yapıldığı yönünde açıklamada bulunmuş. Ancak hangi aşamada olduğu, ne olduğu, kim tarafından yapıldığına dair herhangi bir bilgi verilmemiş" şeklinde konuştu.

'BU KİŞİ SİLAHI NEREDEN, KİMDEN TEMİN ETMİŞTİR?'
Feyzullah Gömi ise kardeşi Kemal Gömi'nin devletin koruması altındayken saldırıya maruz kaldığının altını çizdi. Ağabey Gömi, "Devlete emanetken kim olduğunu; siyasi mi adli mi olduğunu bilmediğimiz bu kişinin silahı nereden ve nasıl temin ettiğinin soruşturulup tarafımıza bilgi verilmesini talep ediyoruz. Kardeşim 1993 yılından şu ana kadar çeşitli cezaevlerinde Adli Tıp Kurumu tarafından da onaylanan kronik şizofren olup kendisinin nerede olduğunu bilmediğini cezaevinin kendi evi olduğunu defalarca söyledi. 2010 yılında da sürekli hastalık raporunu vermesine rağmen sayın Abdullah Gül tarafından bu rapor reddedildi" dedi. 

'KARDEŞİMİN HAYATINDAN ENDİŞE EDİYORUZ'
Hapishaneye girerken yapılan aramaya işaret eden Gömi, şöyle devem etti: "Bizler ziyarete giderken her tarafımızdan aranırken kardeşime saldıran kişi bu silahı nereden bulmuştur ve sanki kardeşim suçluymuş gibi 2 saat olan havalandırma süresini 1 saate indirmişler. Kardeşimin hayatından endişe etmekteyiz. Bir an önce bu kişi ile ilgili soruşturmanın sonuçlanıp bilerek taammüden öldürme ile cezalandırılması ve oradan başka cezaevine naklini talep ediyoruz."