25 Nisan 2024 Perşembe

Kaybedilen Korkmaz ve Önerarı'nın faillerinin bulunması istendi

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıplar yakınları, gözaltına alındıktan sonra infaz edilen ve cenazeleri Adıyaman'daki kimsesizler mezarlığına gömülen Atilla Korkmaz ve Mahmut Önerarı'nın faillerinin bulunup yargılanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla sürdürdükleri eylemin 645'sini online gerçekleştirdi. Eylemde Diyarbakır ve Lice'de 8-9 Aralık 1996'da gözaltına alınan ve infaz edilen Atilla Korkmaz ve Mahmut Önerarı'nın faillerinin bulunması istendi. Korkmaz ve Önerarı'nı hikayesini İHD Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Güven anlattı.

'İFADEN VAR DENİLEREK, ARACA BİNDİRİLDİ'
Diyarbakır'da ikamet eden ve evli olan 27 yaşındaki Atilla Korkmaz'ın, Bağlar'da bulunan Batıkent semtinde kendisine ait marketi işleterek geçimini sağladığını ifade eden Güven, 9 Aralık 1996 tarihinde çalıştığı sırada markete gelen sivil giyimli 3 polis tarafından "ifaden var" denilerek, 21 SV 545 plakalı Reno Stejin marka bir araca bindirilerek gözaltına alındığını söyledi. Bu tarihten itibaren Atilla Korkmaz'dan bir daha haber alınmadığını kaydeden Güven, "Olay günü borçlarını ödemek için bankaya para çekmeye giden Atilla Korkmaz, görgü tanıklarının beyanlarına göre geri döndüğü sırada birkaç kişi tarafından takip ediliyormuş. Markete girdikten hemen sonrada gözaltına alınmış" dedi.

'CENAZESİ ADIYAMAN'DA BULUNDU'
Atilla Korkmaz'ın eşi Rasime Korkmaz'ın Cumhuriyet Başsavcılığı'na, babası Necmettin Korkmaz'ın ise Emniyet Müdürlüğü'ne başvurduğunu belirten Güven, aile fertlerinin bu girişimlerinden bir sonuç alınmadığını vurguladı. 2 Ocak 1997 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından aranan aileye, Adıyaman ilinde iki cenaze bulunduğu ve kimsesizler mezarlığına defin edildiği haberi verildiğini kaydeden Güven, Atilla Kokrmaz'ın cenazesinin, amcası Azmi Korkmaz tarafından kendisine gösterilen fotoğraflardan teşhis edildiğini söyledi.

'ALIKONULDUKTAN SONRA KURŞUNLANARAK İNFAZ EDİLDİLER'
Atilla Korkmaz ile birlikte yargısız infaz edilen diğer kişinin, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde sivil sivil giyimli polisler tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınmayan Mahmut Önerarı olduğunun tespit edildiğini kaydeden Güven, "Atilla Korkmaz ve Mahmut Önerarı, alıkonulduktan sonra kurşunlanarak infaz edilir" diye konuştu.

'ÖNERARI'NIN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILIR'
Mahmut Önerarı'nın, Lice ilçesi Yaprak köyünde yaşadığını, köyüne askerlerce sık sık baskın düzenlenerek gözaltına alındığını ifade eden Güven, "Bu baskılar nedeniyle Diyarbakır'a yerleştir ve Lice-Diyarbakır arasında dolmuş şoförü olarak çalışmaya başlar. 8 Aralık 1996 tarihinde yazıhaneye gelen sivil polislerce darp edilerek ve 21 AV 305 plakalı beyaz renkli bir araca zorla bindirilerek gözaltına alınır. Mahmut'un babası savcılığa giderek oğlunun nerede tutulduğunu öğrenmek ister, ancak dilekçesi savcılık tarafından işleme alınmaz. Emniyet Müdürlüğüne oğlunu sormak için giden baba orada oğlunun fotoğrafını görür. Emniyet Müdürlüğü tarafından, Mahmut'un gözaltına alındığı doğrulanır. Ancak tüm ısrarlara rağmen ailesi Mahmut Önerarı ile görüştürülmez. Birkaç hafta sonra Adıyaman'da Mahmut Önerarı'nın cansız bedenine ulaşılır" dedi. 

Gözaltında alındıktan sonra yargısızca infaz edilen Korkmaz ve Önerarı'nın aradan geçen 24 yıla rağmen faillerin bulunması için etkin bir soruşturma yürütülmediğini kaydeden Güven, şöyle devam etti: "Sürdürdüğümüz adalet arayışımızın 645'inci haftasında yetkililere buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Failleri bulun ve yargılayın! Zorla kaybetme olayları ve yargısız infaz eylemlerinin, bir insanlık suçu olduğuna dikkat çeken Güven, insanlık suçlarında zaman aşımının olmadığını söyledi.