20 Nisan 2024 Cumartesi

Karakola çağrılan korucubaşından 26 yıldır haber alınamıyor

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, Şenköy Beldesi Jandarma Karakol Komutanlığı'na çağrılan ve 26 yıldır haber alınamayan korucubaşı Tevfik Ay'ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle her hafta sürdürdükleri eylemin 629'uncusunu, derneğin sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı video ile gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada, 17 Ocak 1995 tarihinde aldığı çağrı üzerine karakola giden ve bir daha kendisinden haber alınamayan Tevfik Ay'ın akıbeti soruldu.

Korucubaşı Tevfik Ay'ın hikayesini anlatan İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, Midyat'ın Estel-Ziyaret köyünde ikamet eden bir korucubaşı Ay’ın, JİTEM tarafından kendi yapısına dahil edilip faili meçhul cinayetlerde kullanmak üzere baskı gördüğünü söyledi.

'TANIK KARAKOLA GİRDİĞİNİ GÖRDÜ'
Ay’ın bu teklifi reddettiği bilgisini veren İnceören, "17 Ocak 1995 tarihinde Şenköy Beldesi Jandarma Karakol Komutanlığı Tevfik Ay'ı arayarak, karakola gelmesini ister. Karakola gitmek üzere evden ayrılan Teyfik Ay'dan bir daha haber alınamaz. Ailesi, kendisinden haber alınamaması üzerine birkaç gün sonra adı geçen karakola gidip Tevfik Ay'ı sorar. Ancak karakoldaki görevliler 'Karakola gelmedi, ayrıca biz onu karakola da çağırmadık' şeklinde cevap verir. Ancak, karakolun karşısında bakkal dükkanı işleten esnaf, Tevfik Ay'ın belirtilen tarihte karakola giriş yaptığına tanıklık eder. Resmi kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulur. Ancak tanıklar, öldürülme korkusuyla tanıklık yapmaktan vazgeçer. Tevfik Ay'ın oğlu Hıdır Ay, dönemin İnsan Haklarından sorumlu Bakanı Azimet Köylüoğlu ile görüşür. Hıdır Ay, bu görüşme nedeniyle karakola çağrılır ve işkenceye maruz kalır. Kendisine 'Seni Ankara'da kurtaramaz' denilerek tehdit edilir. Aile kaybedildiği tarihten beri kendisinden bir daha haber alamaz" diye konuştu.

'HASAN VE METİN'İ UNUTMAYACAĞIZ'
İnceören açıklamada, 21 Şubat 1993 yılında İHD Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve İHD üyesi Doktor Hasan Kaya'nın kaçırılıp katledilmesine de değinerek, "İki kişi tarafından alınıp götürülüyorlar, tüm aile ve genel merkezin başvurularına rağmen onlardan haber alınamıyor. 27 Şubat 1993 tarihinde Elazığ-Tunceli arasındaki Dinar köprüsü altında katledilmiş şekilde bulundular. Yapılan hukuki mücadeleden sonuç alınamadı. Hasan ve Metin'i unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.