19 Mayıs 2024 Pazar

Kanal İstanbul Projesi'ne karşı mücadele sürüyor

Kanal İstanbul Projesi'ne karşı Bostancı'dan bisikletlerle Kadıköy'e gelen çok sayıda kişi açıklama yaptı. Açıklamada, projeye karşı mücadelenin yürütüleceği kaydedildi. 

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu'nun çağrısıyla, Kadıköy Rıhtım'da Kanal İstanbul Projesi'ne karşı eylem yapıldı. 

Koordinasyonun çağrısıyla Bostancı'da toplanan eylemciler bisikletlerle Kadıköy'e geldi. Eylemciler Rıhtım'da basın açıklaması yaptı. 

"İstanbul ve doğa ile inatlaşılmaz" yazılı pankartın açıldığı eylemde; Koordinasyonu'nun taleplerinin yer aldığı dövizler taşındı. 

Söz alan İstanbul Tabip Odası İşyeri Hekimliği Komisyonu Üyesi Dr. Nazmi Algan, "Sular kirlenecek, Marmara Denizi'nde canlı kalmayacak" diyerek tepki gösterdi. Algan, "En başından beri Ya Kanal Ya İstanbul Platformu'nun içindeyiz. Ve bu rant projesine sonuna kadar karşıyız" dedi. 

Projeye karşı çıkmak için çok fazla sebep olduğunu vurgulayan Algan, "Öncelikle kendi halk sağlı açısından birkaç noktanın altını çizmek istiyorum. Milyonlarca metreküp hafriyat olacak. Binlerce kamyon yollara düşecek. Bunun yarattığı çevre kirliliği, bunun yarattığı toz duman. Havaalanını inşa ederken orada 43 işçi öldü, iş kazalarında, trafik kazalarında. Bunun yaratacağı iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili problemler, burada yaratılacak olan gürültü kirliliği. Bütün bunları göz önünde bulundurmak lazım" ifadelerini kullandı. 

Basın metnini okuyan Kemal Doksanyedi İstanbul'un kültürünün yok edilmek istendiğinin altını çizdi ve , "Bugüne kadar, özellikle son 20 yılda yapılan saldırılarla kent belleğimizin büyük kısmını yitirdik. Orhan Veli'nin gözleri kapalı dinlediği İstanbul'dan elimizde çok az şey kaldı. Şimdi, kültür varlıklarımızı; Gezi Parkı, Galata Kulesi gibi varlığı bile olmayan 'vakıf' diye uydurulmuş birtakım yandaş kurumlara devrediyorlar. İstanbul'un 3'üncü Bölgesi'ndeki Yarımburgaz Mağaraları, Odabaşı ve Dursunköy Köprüleri gibi kalan kültür varlıklarımızı da rant ve talan projesi 'Kanal İstanbul' ile tümden ortadan kaldırmayı hedefliyorlar. Kar hırsları bitmiyor, dinmiyor" diye belirtti.

'PROJEYE KARŞIYIZ'
Yapılmak istenen projenin doğaya zarar verdiğini söyleyen Doksanyedi, "Bir avuç yandaş sermayeyi daha da zengin etmek için doğaya ve kente saldırdığınızın farkında, ayrıca bunu size oy veren halk da bildiği için, bu projeye karşılar. Bizim için anlamı, 'yap -işlet – sermayeyi zengin et – parasını halka ödet' olan 'proje'sine finansman sağlamak için devlet garantisi vermiş. Yani yaptıktan sonra bize ödettikleri yetmiyor, krediyi alıp yapmadıklarının da parasını bizim vergilerimizle Hazine'den ödetecekler” dedi.

'HAK HUKUK KAVRAMI YOK'
Kanal İstanbul projesi'nin bir bölümünü kapsayan Arnavutköy'de tarım işi yapan çiftçilere boşaltmaları için tebligat gittiğinin altını çizen Doksanyedi, "Hak, hukuk ve adalet kavramları çöpe atıldığından beri hiçbir güvencemiz kalmadı 'dayanışma ve birlikte mücadele etmek'ten başka.Halk bu 'talan ve yıkım projesi'ni' istemiyor, binlerce kişi itiraz dilekçesi verdi, onlarca kurum ve birey dava açtı. Keşif kararını alan mahkeme bir türlü bilirkişi tayin etmiyor fakat ihale hazırlıklarına hız verdiklerini açıklıyorlar.Bir kez daha 'atı alan Üsküdar'ı geçti' diyerek yeni hukuksuzluklara imza atmaya çalıştıklarının farkındayız" ifadelerini kullandı.