17 Mayıs 2024 Cuma

Kadınlar AKP'ye meydan okudu: İtaat etmiyoruz

OHAL yasaklarını yine kadınlar deldi. İstiklal Caddesi'nde engellenmeye çalışılan 25 Kasım yürüyüşü, AKP'ye meydan okudu. Binlerce kadın, "Erkek-devlet şiddetine itaat etmiyoruz. Hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz" diye haykırdı. Kadınlar, ayrıca ?nasıl bir hayat yaşayacağımızı bize dayatan adamlara, o adamları koruyan tek adama itaat etmiyoruz" dedi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla bugün binlerce kadın sokaklara çıktı. Türkiye'de eylemlerin kalbi yine İstanbul oldu. Binlerce kadın, AKP/Saray faşizmine "itaat etmiyoruz" mesajı verdi.
 
25 Kasım Kadın Platformu'nun çağrısıyla Beyoğlu Tünel'de toplanan binlerce kadın, dövizleri, pankartları, mor kukuletaları ve kızıl bandanaları ile renkli görüntüler oluşturdu. Polis önce yürüyüşe izin vermeyeceğini söyledi. Yapılan görüşmeler üzerine kadınlar Galatasaray'a doğru yürüyüşe geçti.
 
Kortejin en önünde "Erkek-devlet şiddetine itaat etmiyoruz. Hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz" yazılı pankart yer aldı.
 
SOPALARLA ÖZSAVUNMA MESAJI
 
Kızıl ve mor sopalar taşıyan kadınlar, "Jin jiya azadi", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın dayanışması yaşatır", "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Kadınlar birlikte güçlü", "Kadınlar için özgürlük yaşam için adalet", "Yaşamak istiyoruz", "Makbul kadın dayatmasına karşı buradayız", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Hayatı istiyoruz" yazılı dövizler ile erkek şiddeti sonucu katledilen Özgecan Aslan, Helin Palandöken ve Hande Kader ve devlet şiddetiyle katledilen ve hapsedilen Kader Ortakaya, Sakine Cansız, Figen Yüksekdağ'ın fotoğraflarını taşıdı.
 
Kelebekler olarak bilinen, 25 Kasım'ın yaratıcıları Mirabel Kardeşler'e ithafen kelebek şeklinde dövizler de taşınırken, LGBTİ'ler "Yasak ne ayol, buradayız" yazılı döviz ve gökkuşağı bayraklarıyla yürüyüşteki yerini aldı. Polis gökkuşağı bayraklarına müdahale ederek indirdi.
 
Kadınlar, açlık grevinin 262. gününde olan Nuriye Gülmen'e de sloganlarla selam gönderdi.
 
Kadınlar Galatasaray'a doğru yürüyüşe geçerken, sloganlar hiç susmadı. "Kadınlar artık susmayacaklar", "Gelsin baba gelsin koca gelsin devlet gelsin cop inadına isyan", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganlarını atan kadınlar, şarkılar eşliğinde dans ederek yürüdü. Polis LGBTİ bayrakları ve Sakine Cansızların fotoğrafları nedeniyle sık sık müdahale etmek istedi. Ancak kadınlar coşkulu bir şekilde yürüyüşü sürdürürken, Galatasaray'a kadar sürmesi planlanan yürüyüş polisin engellemesi nedeniyle Terkos Pasajı önünde sona erdi.
 
'FAŞİZME İTAAT ETMİYORUZ'
 
Burada Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak basın açıklaması yapıldı. "Erkek- devlet şiddetine itaat etmiyoruz. Hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz" denilen açıklamada, kadınların sadece 25 Kasımlarda değil her gün ayakta, sokaklarda olduğu belirtildi. Açıklamada, "Hayatlarımızı çevreleyen, olağanlaştırılmaya çalışılan erkek şiddetine, olağanüstü hal ile kadın düşmanlığının dozajını arttıran devlet şiddetine, faşizmin her türlü uygulamasına karşı susmamaya, itaat etmemeye devam ediyoruz. Kadınlar burada. Yarattığınız korku, nefret, şiddet ve savaş rejimine kendi sözlerimizle, bedenlerimizle, eylemlerimizle, dayanışmamızla direniyoruz" denildi.
 
Kadınlar, AKP/Saray iktidarına şöyle seslendi: "Nasıl bir hayat yaşayacağımıza, seçimlerimize, kimi sevip kimi sevemeyeceğimize, kiminle yaşayıp kiminle yaşamayacağımıza, bugünümüze, geleceğimize karışamazsınız. Çalışmamıza, okumamıza, arzularımıza yön veremezsiniz. Boşanıp boşanmayacağımız, doğurup doğurmayacağımız ve kaç çocuğu nasıl doğuracağımız bizim kararımızdır. Çocukların velayetini kimin alacağını, hangi mahallenin imam hatip okuluna mecbur edileceklerini, hangi topraklarda hangi savaşta ölmeleri gerektiğini, haysiyetli bir biçimde gömülüp gömülmeyeceğimizi belirleyen sisteminize itaat etmiyoruz. Makbul olan-olmayan kadın diye, müftüde evlenen-müftüde evlenmeyen-hiç evlenmeyen kadın diye, kürtaj yaptıran-kürtaj yaptırmayan kadın diye ayrıştırılmaya itaat etmiyoruz."
 
GÜVENLİ, EŞİT VE ÖZGÜR BİR YAŞAM
 
LGBTİ'lere yönelik şiddet ve kadın emeğini güvencesizleştiren politikalara da itiraz eden kadınlar, OHAL'in kadınlara yönelik saldırılarına da dikkat çekti. "Ders kitaplarını, gündelik basını, kadınları buzlayan TV ekranlarını cinsiyetçilikle kaplamanıza, bu cinsiyetçiliği toplumsal yaşamın her köşesinde yaymanıza alışmıyoruz, itaat etmiyoruz" denilen açıklamada, kadınların erkek-devlet şiddetinden uzakta, güvenli, eşit ve özgür yaşama arzularından, hayatlarından ve mücadelelerinden vazgeçmeyeceği kaydedildi.
 
Yaşamın her alanında şiddete seyirci ve sessiz kalmadıklarını ifade eden kadınlar, "Hayatlarımızı anneliğe, aileye, şiddete hapsetmeye çalışan yasalara ve yargıya, nasıl bir hayat yaşayacağımızı bize dayatan adamlara, o adamları koruyan tek adama itaat etmiyoruz" dedi.
 
Kadınlar açıklamanın ardından şarkılar eşliğinde dans ederek eylemi sonlandırdı.