5 Mayıs 2024 Pazar

Julood oğlunun ölümüne neden olan BP'ye dava açtı

BP'nin gaz yakma işleminden kaynaklı ortaya çıkan zehirli emisyonların oğlu Ali'nin kansere yakalanmasına ve yaşamını yitirmesine neden olduğunu belirten Iraklı baba Julood, BP'ye dava açtı. 

Irak'ın güney doğusundaki Rumaila petrol sahasında gaz yakma işleminden kaynaklı ortaya çıkan zehirli emisyonlar nedeniyle oğlu Ali'nin lösemiye yakalandığını ve yaşamını yitirdiğini belirten baba Hüseyin Julood İngiliz petrol devi BP'ye karşı dava açtı.

BBC'nin haberine göre dava dilekçesinde, Irak'ın güney doğusundaki "Rumaila petrol sahasından kaynaklanan zehirli emisyonların" Ali'nin lösemisine ve ardından ölümüne neden olduğu ve BP'nin ana müteahhit olarak kısmen sorumlu olduğu belirtildi. Julood, oğlunun kemoterapi ve kemik iliği nakli de dahil olmak üzere yurt dışındaki tıbbi tedavi masrafları, kazanç kaybı, cenaze masrafları ve oğlunun "manevi kaybı" için tazminat talep etti. 

"BP'nin sesimi duymasını ve durumumu dikkate almasını umuyorum. Ben sadece kendimi değil, burada yaşayan ve kirlilikten mustarip olan yoksul insanları da temsil ediyorum” diyen Julood'u temsil eden Hausfeld & Co avukatlık şirketinden Wessen Jazrawi, davayı "önemli bir çevre davası örneği" olarak niteledi ve "Bu tür şirketler özellikle Küresel Güney'de meydana gelen zararlı çevresel uygulamaları genellikle cezasız bir şekilde gerçekleştirebiliyor" dedi.