5 Mayıs 2024 Pazar

'Jin, jiyan, azadî ile 1 Mayıs'ta Taksim'e'

Kadın örgütleri, emek sömürüsüne karşı tüm kadınları "Jin jiyan azadî ile Taksim'e" şiarıyla 1 Mayıs'ta alanlarda özgürlük talebini yükseltmeye davet etti.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, Kadın Zamanı Derneği ve Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER), Beyoğlu'nda bulunan HDK Genel Merkezi'nde 1 Mayıs'a ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının gerçekleştirildiği salona Türkçe ve Kürtçe "Jin Jiyan Azadî ile 1 Mayıs'ta Taksim'e" pankartı asıldı.

İlk sözü alan HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, bu yıl 1 Mayıs'ı coşkulu ve kararlı bir şekilde karşılayacaklarını belirterek, "Sermaye en çok kendini kadın emeği üzerinden yükseltiyor. Türkiye'de yargıyı da arkasına alan iktidar kadın bedeni, özgürlüğü üzerinden kadının alanını daraltarak, sömürüyü kadın emeği üzerinden yükselmektedir. Emeğimizin daha fazla sömürülmemesi ve birleşik mücadeleyi yükseltmek için kadınları 1 Mayıs'ta alanlarda olmaya çağırıyoruz" dedi.

'EMEK SÖMÜRÜSÜNE KARŞI ALANLARDA OLACAĞIZ' 
Kadın Zamanı Derneği Başkanı Dilek Başalan, 8 Mart'ın coşkusuyla 1 Mayıs alanlarında olacaklarını ifade etti. Kürt kadınların yoğun yaşadığı mahallelerde yürüttükleri çalışmayı aktaran Başalan, "Bu kadınların yüzde 85'i çalışıyor, fakat karşılığını alamıyor. 1 Mayıs alanlarını dolduranların yarısı kadınken, grevlerde kadınlar varken, neden hala emeğimiz sömürülüyor, bunlara karşı neler yapabiliriz? 8 Mart'ta, 25 Kasım'da nasıl bir araya geliyorsak, 1 Mayıs'ta da tüm patronlara karşı alanları dolduracağız. Önümüzdeki sorunlara karşı, başta toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı 1 Mayıs'ta alanda olacağız. Tüm kadınları alanlara davet ediyoruz ve herkese kadınları gücünü göstermeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

GÖÇMEN KADINLARLA DAYANIŞMA ÇAĞRISI
GÖÇİZDER Eşbaşkanı Kamile Kandal, 1 Mayıs'a doğru gidilen süreçte mülteci ve göçmen kadınların karşı karşıya kaldıkları ırkçı ve cinsiyetçi uygulamalara değinerek, "Bu ülkede göçmen kadınlarla yıllardır beraber yaşıyoruz. Mülteci kadının yaşamdaki emeğinin görünür kılınması açısından ortaklaşmamız ve mücadele etmemiz gerekiyor. O yüzden bu yıl göçmen ve mülteci kadınlarla beraber dayanışmamın hattını 1 Mayıs'ı kutlayarak sağlayacağız" dedi.

'ÖZGÜRLÜK ISRARIMIZI YÜKSELTECEĞİZ' 
TJA aktivisti Xece Başkale, 1 Mayıs'ı yasakçı uygulamalara karşı alanları ve emeği özgürleştirme hedefiyle karşıladıklarını belirterek, "8 Mart'tan Newroz'a, baskı ve saldırılara rağmen özgürlük talebini yükselterek, bulunduğumuz her yerde 'Bi jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê' sözünü, eylemini yükselterek geldiğimiz 1 Mayıs alanlarında emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz için özgürlük ısrarımızı yükselteceğiz" dedi.